A jövő vizualizálása magabiztosabbá tehet minket

A jövő vizualizálása magabiztosabbá tehet minket

Egy kutatás szerint a sikeres jövő vizualizálása valóban segíthet motiválni az embereket a sikerre, illetve segít az embereknek megbirkózni a mindennapi stresszes helyzetekkel.


A tanulmányhoz a kiszolgáltatott háttérrel rendelkező diákok a múltbeli vagy jövőbeli sikereikről írtak. És azok, akik pozitív jövőt képzeltek el, motiváltabbak lettek társaiknál – írja a PsyBlog.

Emellett magabiztosabb testbeszédet mutattak egy próbainterjún, és jobb teljesítményt nyújtottak egy tanulmányi teszten. A hatások különösen a női hallgatók esetében voltak kedvezőek.

Dr. Mesmin Destin, a tanulmány első szerzője elmondta:

A sikeres jövőre való összpontosítás aktiválása különösen erőteljes lehet a kihívást jelentő tanulmányi helyzetekben és a kiszolgáltatott diákok motiválásában, akik a cselekvésre való készség érzésének kialakítására törekszenek. Ez magában foglalja azt az érzést, hogy készen állnak és képesek megfelelő lépéseket tenni, amikor nehézségekkel szembesülnek.

A tanulmányhoz több száz diák kapott próbainterjút, miután megírták a múltbeli vagy jövőbeli sikereiket. Ezután pedig egy nehéz tudományos tesztet kaptak. A kutatók a testbeszéd mellett még azt is vizsgálták, hogy a diákok mekkora erőfeszítést tettek a feladatok során.

Dr. Destin azt mondta:

Úgy tűnik, hogy az elképzelt sikeres jövőbeli identitások aktiválása egy olyan lehetséges útvonalat kínál, amely lehetővé teszi a sérülékeny diákok számára, hogy hatékonyan tudjanak eligazodni a mindennapi stresszhatások között. Az eredmények tehát azt sugallják, hogy bizonyos tanulók számára hasznosak lehetnek azok a stratégiák, amelyek emlékeztetik őket arra, hogy sikeres jövőjüket vizualizálják minden olyan nehéz és fontos feladat előtt, amelyet egyébként valószínűleg elkerülnének.

A figyelmetekbe ajánljuk