Egy nő egy okosszemüveget visel.

Illusztráció.

Ezzel az okosszemüveggel könnyedén átláthatunk a tárgyakon

Amint azt egy új tanulmányban részletezik, az MIT kutatói egy olyan eszközt terveztek egy módosított Microsoft Hololens headset formájában, melynek viselője valóban képes átlátni a tárgyakon, és amelyet X-AR-nak neveztek el.


Az X-AR rádiójeleket sugároz, hogy megtalálja a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkékkel ellátott dolgokat. Ezek a tárgyak aztán holografikus képként jelennek meg, így a felhasználó elméletileg gyorsabban megtalálja azokat.

Az egész projektünk célja az volt, hogy egy olyan kiterjesztett valóságrendszert hozzunk létre, amely lehetővé teszi, hogy láthassuk a láthatatlan dolgokat – a dobozokban vagy a sarkok mögött lévő tárgyakat

– írta a vezető szerző, Fadel Adib, az MIT villamosmérnöki és számítástechnikai docense egy sajtóközleményben.

Ez is érdekelhet: Ez lenne a jövő? 6 képernyőn dolgozhatunk egyszerre ezzel az okosszemüveggel

A készítők elképzelése szerint a raktári és kiskereskedelmi dolgozók használhatnák a technológiát, hogy az X-AR segítsen megtalálni az árucikkeket a hatalmas raktárkészletben.

Először a felhasználó egy lebegő menüben keresné meg a terméket. Miután kiválasztotta, a helyét egy gömb kiemeli, és az útvonalat a talajra vetíti – még akkor is, ha a tárgy dobozok és más tárgyak tömbjei mögött van eltemetve.

A tesztelés során az X-AR körülbelül négy centiméteres pontossággal tudta meghatározni a tárgyakat, és 96 százalékos pontossággal vezette a felhasználókat a megfelelő dobozhoz.

Egyes szakértők azonban kifejtették, hogy a jelenlegi, kialakulóban lévő formájában az X-AR valószínűleg nem rendelkezik a hatékony használathoz szükséges hatótávolsággal vagy sebességgel, de így is jelentős előrelépést jelenthet az AR-technológia terén. Adib szerint ugyanis „ma még nincs semmilyen ehhez hasonló termék a piacon".

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk