kék szem közelről
Fotó: Amanda Dalbjörn / unsplash

Először teszteltek olyan kontaktlencsét, ami a kiterjesztett valóságba vezet

A világon először teszteltek kiterjesztett valóság (AR) kontaktlencsét emberi szemen.


Az AR-kontaktlencsék rendkívül bonyolult mérnöki kihívásokkal járnak, ezek közül talán a legnehezebb, hogy hogyan lehet ezeket az apró eszközöket energiával ellátni. A Mojo Vision nevű cégnek ez most sikerült, írja a Big Think.

A múlt héten fontos új mérföldkőhöz érkezett az AR: megtörtént az első hiteles tesztje egy kiterjesztett valósággal működő kontaktlencsének. A tesztet a kaliforniai Saratogában található Mojo Vision kutatólaboratóriumban végezték.

​Egy rendkívül nehéz mérnöki kihívás

Egy apró, átlátszó lencsére nagy felbontású kijelzőt helyezni nehéz feladat, de nem ez a kirakós legösszetettebb része. Sokkal inkább az, hogy ennek az apró lencsének, ami kényelmesen ül az emberi szemen, vezeték nélkül kell kommunikálnia a külső eszközökkel, és teljes áramellátást kell neki biztosítani.

f\u00e9rfi VR szem\u00fcvegben

Fotó: My name is Yanick / unsplash

A Mojo Vision szerint a prototípus lencse orvosi minőségű mikroelemeket tartalmaz. Az még nem világos, hogy jelenleg mekkora az akkumulátor élettartama, de a cég szerint a termékük célja az energiagazdálkodás, amely lehetővé teszi az egész napos viselést.

A vállalat szerint a Mojo Lens 14 000 pixeles MicroLED kijelzővel rendelkezik, pixelosztása (a szomszédos pixelek közötti távolság) 1,8 mikron, tehát a hardvere körülbelül 30-szor nagyobb pixelsűrűséggel rendelkezik, mint egy iPhone 13-as. Ezenkívül a lencsék egy beépített ARM-processzort is tartalmaznak 5GHz-es rádióadóval, gyorsulásmérővel, giroszkóppal és magnetométerrel a szemmozgások követésére.

​Az AR kontaktlencséké a jövő

Még mindig sok évnyi fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a mai prototípusoktól eljussunk a tömegpiacra készült fogyasztói termékekig. Valószínűleg először a szemüveg, majd a kontaktlencse válnak a digitális tartalmakkal való elsődleges interfészünkké. A kiterjesztett valóság teljesen meg fogja változtatni az információval való kapcsolatunkat, a digitális tartalmat a fizikai világunk zökkenőmentes részévé alakítja át.

Vajon ez megtörténik már a következő évtizedben? Mindenesetre a Mojo Vision eredménye egy nagy lépéssel közelebb visz minket ehhez.

A figyelmetekbe ajánljuk