New York

Újabb betegség miatt hirdettek szükségállapotot New Yorkban

New York kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a gyermekbénulás miatt, mivel egyre több jel utal arra, hogy a vírus terjed az államban.


Az egészségügyi tisztviselők szerint a New York-i és négy szomszédos megyében vett szennyvízminták pozitívak a poliovírusra, amely bénulást okozhat. Bár eddig csak egy esetet erősítettek meg, közel tíz év után ez volt az első az országban. A gyermekbénulást az 1955-ben megkezdett védőoltásokkal nagyrészt sikerült felszámolni az Egyesült Államokban – írja a BBC.

1979-re az Egyesült Államokat gyermekbénulás-mentesnek nyilvánították. New York-i tisztviselők szerint azonban az állam egyes részein túl alacsony az oltási arány. A pénteki sürgősségi nyilatkozat célja a lanyhuló immunizálási arányok növelése.

A gyermekbénulás ugyan nem gyógyítható, de a vakcinával megelőzhető. A főként gyermekeket érintő vírus jellemzően izomgyengeséget és bénulást, a legsúlyosabb esetekben pedig maradandó fogyatékosságot és halált okoz.

New York állam egészségügyi minisztériuma közölte, céljuk az oltási arányt a jelenlegi 79%-os átlagról 90% fölé emelni.

Dr. Mary Bassett egészségügyi biztos elmondta, aki nem kapta meg az oltást vagy nem naprakész vakcinát kapott, azt tényleg fenyegeti a bénulásos betegség. Hozzátette, hogy minden egyes betegre több száz fertőzött juthat.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is inaktivált vírussal oltják be a gyerekeket az oltási program részeként. A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban a kisgyermekeknek körülbelül 93 százaléka kapott legalább három adagot a vakcinából.

A hatóságok elkezdték ellenőrizni az állam szennyvizeit poliovírus szempontjából, miután júliusban a New York Citytől északra fekvő Rockland megyében egy nem beoltott férfi megfertőződött a vírussal és lebénult. Az esetet később genetikai vizsgálat segítségével kapcsolták össze az augusztusban, a közeli Nassau megye szennyvizeiben talált vírussal, emellett Orange és Sullivan megyében valamint öt New York-i kerületében is pozitívnak bizonyultak a minták.

Ezzel pedig idén már harmadszor hirdettek rendkívüli állapotot New York államban.

A figyelmetekbe ajánljuk