gyerekbénulás elleni oltás
Shutterstock

Közel egy évtized után újra gyermekbénulásos esetet regisztráltak az Egyesült Államokban

Az egészségügyi dolgozók most a környéken lévő, oltással nem rendelkező gyerekeit igyekeznek felkutatni.

New York állam egészségügyi minisztériuma jelentette be, hogy gyermekbénulásos esetet diagnosztizáltak a Manhattantől 48 kilométerre északra fekvő Rockland megyében – írja a ScienceAlert.

Mindez azért is hírértékű, mert Amerikában utoljára 2013-ban jegyeztek fel gyermekbénulást a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint.

A szakértők szeret a mostani eset arra utal, hogy az átviteli lánc egy olyan személytől származik, aki szájon át adott gyermekbénulás elleni védőoltást (OPV) kapott – az orális vakcinát viszont 2000-ben beszüntették az Egyesült Államokban.

Ez arra utal, hogy a vírus az Egyesült Államokon kívülről származhatott, ahol az OPV-t beadták, mivel a reverzáns törzsek nem tudnak inaktivált vakcinákból kialakulni

– áll a New York-i egészségügyi minisztérium közleményében.

A tisztviselők figyelmeztették az egészségügyi szolgáltatókat, hogy figyeljék a lehetséges további eseteket, és sürgették a környéken élő, oltással nem rendelkező személyeket, hogy oltassák be magukat.

Ez egyébként világszinten is nagy probléma. Pont a napokban írtunk róla, hogy 30 éve nem volt ilyen a gyerekek átoltottsága.

Szájon át adott gyermekbénulás elleni védőoltást (OPV)

Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben sikerült lényegében felszámolni a gyermekbénulást, amely főként az öt év alatti gyermekeket érinti. Az esetek száma 99 százalékkal csökkent 1988 óta – a gyermekbénulás előtte 125 országban volt endémiás betegség, és világszerte 350 ezer esetet regisztráltak.

Az Egyesült Államokban az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején drámai mértékben csökkentek az esetek, miután kifejlesztették a védőoltást.

Az utolsó természetes módon előforduló gyermekbénulásos eseteket Amerikában 1979-ben jelentették.

Az OPV a bélben szaporodik, és a széklettel szennyezett vízzel átadható másoknak – vagyis nem árt az oltott gyermeknek, de megfertőzheti a szomszédokat olyan helyeken, ahol alacsony a higiéniai és immunizációs szint. Bár gyengébb, mint a vad poliovírus, amely jelenleg csak Afganisztánban és Pakisztánban létezik, a változat súlyos betegséget és bénulást okozhat azoknál az embereknél, akiket nem oltottak be a betegség ellen.

A ScienceAlert cikke kiemeli: múlt hónapban az Egészségügyi Világszervezet és brit egészségügyi tisztviselők azt közölték, hogy a londoni szennyvízmintákban a poliovírus egy oltóanyagból származó típusát mutatták ki.


A figyelmetekbe ajánljuk