bill gates egy könyvtárszobában szürke pulóverben fehér ingben és szemüvegben összekulcsolt kézzel kék szemek

Néhány éven belül újabb világjárványra figyelmeztetett Bill Gates. A világ harmadik leggazdagabb embere szerint már az elkövetkező három évben felütheti a fejét egy új pandémia.


Bill Gates először 2010-ben, majd 2015-ben egy mára 32 millió feletti megtekintésnél járó TED-beszélgetés során, a nyugat-afrikai Ebola-járvány közepén figyelmeztetett arra, hogy a világ nincs felkészülve egy esetleges világjárvány kezelésére. Akkor még nem vettük komolyan a szavait, a Microsoft elnöki posztjáról 2014-ben leköszönt milliárdos azonban most is figyelmeztette az emberiséget.

„Reméljük, hogy a következő 20 évben nem kell egy újabb globális világjárvánnyal szembenéznie az emberiségnek. De jelentős okunk van azt feltételezni, hogy a világnak szembe kell néznie a koronavírus-járványhoz hasonló problémával a következő 10-15 évben, de az sem kizárt, hogy 3 éven belül felütheti egy újabb pandémia a fejét, ha nem lesz gyökeres változás."

– mondta Gates egy podcast beszélgetésben.

A dollármilliárdos jelenleg minden idejét a feleségével, Melinda Gatesszel létrehozott jótékonysági alapítványnak szenteli, amelynek három alappillére a globális egészségügy, a globális fejlődés, valamint az Egyesült Államokban tapasztalható munkanélküliség csökkentése új munkahelyek teremtésével.

Az alapítvány elsősorban fejlődő országokra fókuszáló projektjei az évek során folyamatosan bővültek, amelyek között nagy hangsúlyt kap különböző védőoltások kifejlesztése. A területen szerzett tapasztalatokat, meglátásokat, valamint az intő példákat évek óta igyekszik minél szélesebb körben terjeszteni az üzletember.

Nagyobb pusztítást végezhet egy olyan vírus, amely akkor is fertőz, miközben az emberek nem érzik magukat annyira rosszul, hogy ne repülnének vagy ne menjenek el a piacra, mint egy esetleges háború."

– hívta fel a figyelmet korábban Bill Gates, aki szerint az egészségügyi szisztéma legnagyobb problémája az, hogy sem rendszer, sem potenciális forgatókönyv nincs egy világméretű járvány kezelésére. Legalábbis 2015-ben biztos nem volt.

Ha bármi is megöl a világon tízmillió embert a következő évtizedekben, valószínűleg nem egy háború lesz, hanem egy fertőző vírus. Nem lövedékek, hanem mikrobák."

– summázta legutóbb hangoztatott, ám kicsit sem változott véleményét a befolyásos milliárdos.

via igényesférfi.hu

A figyelmetekbe ajánljuk