bill gates

Nem áll jól a világgazdaság szénája, ezt mindenki tudja, Bill Gates pedig tesz is róla, hogy ezt ne felejtsük el.


Bill Gates rendkívül aggódik a növekvő infláció miatt. A Microsoft társalapítója szerint a világjárvány előtt magas volt az államadósság szintje, ami aztán drámai ellátásilánc-hiányt okozott, ami csak tovább rontott a gazdaság helyzetén.

Valószínűleg felgyorsítja az inflációs problémákat, amelyekkel a világ gazdaságai küzdenek, és a kamatlábak emelkedését kényszeríti ki, ami végül gazdasági lassulást eredményez. Attól tartok, hogy a medvéknek ebben a kérdésben elég erős érveik vannak, amelyek nagyon aggasztanak engem

– mondta Gates a CNN-nek.

Kik azok a medvék?

Azok számára, akik nem a Wall Street-en élnek, a medvepiac egy hanyatló piac. A medve befektetők olyan személyek, akik a részvényárfolyamok emelkedése ellen fogadnak, hogy profitot termeljenek. Más szóval, Gates szerint a pesszimisták valójában csak realisták – legalábbis egyelőre.

Ez pedig magyarázatot adhat Gates Tesla elleni rövid részvénypozíciójára, amely akkor derült ki, amikor nyilvános vita kerekedett ki közte és a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk között. A kiszivárgott szövegekben Musk azt mondta, ha Gates valóban hisz a klímaváltozás elleni küzdelemben, akkor egy környezetbarát, a károsanyag-kibocsátást csökkentő vállalat oldalán fogadna, s nem pedig ellene.

Gates feltehetőleg nem kifejezetten a Teslára pályázik, csupán miért fogadna egy medve befektető arra, hogy az árak emelkedni fognak?

Musk valószínűleg egészen másképp gondolkodik, mint az átlagember, és őt a legkevésbé sem lepik meg Gates szavai. De alapvetően sem kell zseninek lenni ahhoz, hogy lássuk, minden drágább lett.

Bár a szövetségi kamatlábak és az infláció összefüggnek, Gates emlékeztetett minket arra, hogy nem csak a számokról van szó ebben az esetben, hanem az emberekről is. Különösen amiatt aggódik, hogy a gazdagabb országok gazdaságának lassulása olyan láncreakcióval járhat, amely a szegény országokat is erőteljesen érintené.

Azt is elmondta, hogy fontos, hogy a gazdaságot erősítsük, hogy jobban szembe tudjunk nézni a jövőbeli járványokkal.

Ha komolyan meg akarjuk előzni a következő világjárványt, akkor nem csak vissza kell térnünk a covid előtti támogatási szintre, hanem növelnünk kell az egészségügyi rendszerek megerősítésére irányuló beruházásokat (ami segít csökkenteni a gazdagok és a szegények közötti általános egészségügyi szakadékot is)

írta Gates egy áprilisi blogbejegyzésében.

(Futurism)

A figyelmetekbe ajánljuk