bill gates

Bill Gates újabb világjárványra számít, szerinte a lezárásokkal lehet elkerülni

A világ épp kezd együtt élni a koronavírussal, de Bill Gates szerint még mindig a lezárások jelentik a megoldást.

Követendő példa?

Bill Gates jó ideje mondogatja, hogy a közeljövőben ismét berobbanhat egy új világjárvány. Szerinte ezért is kell mindent megtenni, hogy ez ne történhessen meg. Gates már szerint már meg is találták a megoldást a megelőzésre (vagy legalábbis az esetleges következmények enyhítésére), méghozzá Ausztráliában – olvasható a Haszon oldalán.

Gates az éves müncheni biztonsági konferencián fejtette ki, hogy sokkal szigorúbb intézkedésekre lesz szükség, ha megjelenik egy újabb veszélyes kórokozó, az országoknak pedig hosszú ideig fenn kell majd tartaniuk a korlátozásokat a kezdeti időszakban, a „népharag” ellenére is.

Mindehhez pedig Ausztrália intézkedéseit hozta fel példaként.

Az ausztrál módszer 

Aki nem tudná, hogyan reagált Ausztrália a koronavírusra: a világ túlsó felén lévő ország 2020 márciusa óta alig néhány napja nyitotta meg nemzetközi határait. A járvány során a hazatérő állampolgárokat és az engedéllyel rendelkező nemzetközi beutazókat kivétel nélkül karanténba helyezték a rendőrség és a katonaság által őrzött szállodákban. Ausztrália államai időnként még saját határaikat is lezárták.

Helyi lakosok tízezrei tiltakoztak a korlátozások ellen, de sokáig nem volt enyhülés. A szigorú intézkedéseket sokan vitatják, de a Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a járvány kezdete óta arányaiban nézve 100 000 ausztrál polgárból 20 halt meg Covidban. Amerikában ezzel szemben 283.

Az ausztrál lakosság átoltottsága egyébként 81 százalék körül van.

Működhet?

Gates méltatása ellenére a példaország sem tudott mit kezdeni az omikron variáns terjedésével, az említett hullám csúcsán 155 ember veszítette el életét az országban egy nap alatt. A napi halálozási átlag jelenleg 7.

A Haszon kiemeli, okkal feltételezhetjük, hogy Ausztrália módszere máshol kevésbé lenne sikeres: 7,69 millió négyzetkilométeres területe ellenére 26 millióan laknak az országban, ez viszonylag kevésnek számít. Ráadásul egy nagy szigetről van szó, szárazföldi határok nélkül, így a nemzetközi utazás is könnyebben korlátozható.

Gates ettől függetlenül követendő példának tartja az állam intézkedéseit, elsősorban a gyors tesztelési, diagnosztizálási folyamatokat és a hatékony karanténpolitikát, melynek eredményeképp a vírus jóval kevesebb áldozatot követelt Ausztráliában, mint a legtöbb országban.


A figyelmetekbe ajánljuk