elon musk

Bill Gates, Jeff Bezos és Elon Musk is komoly földvásárlásokba kezdtek. Vajon miért?


A népességnövekedés és klímaváltozás miatt növekvő szükség van az élelmiszerekre és egyéb mezőgazdasági termékekre. Ahogyan nőnek az igények, úgy nő a mezőgazdaság technológiai fellendülése is. Megnő a modernizáció, az automatizálás és a gépesítés. Bill Gates, Jeff Bezos és a Musk család ebbe az üzletbe próbál minél többet belefektetni.

2020-ban sokakat nem hagyott nyugodni, hogy ki szerezhette meg a kelet-washingtoni Horse Heaven Hills borairól, szélerőműveiről és burgonyáiról híres termőföldjeinek nagyjából 6 ezer hektáros területét. Előbb-utóbb kiderült, hogy Bill Gates volt az, aki 171 millió dollárért jutott a birtokhoz. Gates ezzel együtt már 101 ezer hektárnál is több termőfölddel rendelkezik, ő lehet az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosa.

Ám nem csak az Egyesült Államokban terjeszkedik a Microsoft alapító, a Gates Foundation alapítvány többek között Afrikában és Ázsiában is támogat helyi kistermelőket, technológiai eszközöket biztosítva nekik. A termelési folyamat fejleszthetővé válik az új technológiák bevezetésével, a Gates házaspár tevékenységével ezt segíti elő.

Manapság számos szakértő próbálja kitalálni, hogy miért érdekli a mezőgazdaság ennyire a milliárdos üzletembert. Az összeesküvés-elméletekben hívők egyenesen gyarmatosítónak tartják Gates-t, de egyesek szerint a fejlődő országok termelőit saját földjeiken teszi majd rabszolgává, miközben génmódosított vetőmagokat alkalmaz.

A New York Post szakértői azonban jobban jobban átlátják a helyzetet. Szerintük a hozzáértő befektetők pontosan tudják, hogy bizonytalan időkben mi az egyik legstabilabb pénzügyi forrás. Ez nem más, mint a mezőgazdaság.

Emiatt egyre több befektető jelenik meg a piacon. A mezőgazdaságban a zöld technológiák, az automatizálás és a robotizáció mértéke soha nem látott méreteket öltött. A földeken dolgozó robotok piaca évente 23 százalékkal nő. Bill Gates már évekkel ezelőtt felismerte ezeket a trendeket. Jeff Bezos és Elon Musk is felfigyelt erre a lehetőségre, ám Gates-nek egyelőre a nyomába sem érnek.

(Forrás: Haszon)


A figyelmetekbe ajánljuk