Bill gates beszéd
Getty Images/Jack Taylor

Musk aggódik a népesség miatt, Gates szerint a vakcina a megoldás

Elon Musk a közelmúltban a Wall Street Journalnek fejtette ki aggodalmait: a jelenlegi alacsony születési arány a civilizációnk bukásához vezethet. Bill Gates már hosszú évek óta foglalkozik a népességnövekedés és az éghajlatváltozás veszélyeivel, amelyre már egy ideje felvázolt egy ötletet.

Rosszabb a helyzet, kevesebben vállalnak gyerekek

Nem tudom kellően hangsúlyozni, hogy egyszerűen nincs elég ember a világon. Úgy vélem, hogy az alacsony és rendkívül gyorsan csökkenő születési arányszám jelenti az egyik legnagyobb kockázatot a civilizációnkra. És mégis, nagyon sok ember, köztük az okos emberek is azt gondolják, hogy túl sok ember van a világon, és azt hiszik, hogy a népesség kontrollálhatatlanul növekszik. A valóság azonban ennek a szöges ellentétét mutatja. Kérlek, nézzétek meg a számokat. Ha az embereknek nem lesz több gyerekük, a civilizáció össze fog omlani. Jegyezzétek meg a szavaimat

– mondta Musk a Journalnek, amit a Haszon szemlézett.

A milliárdos állítását több kutatás is alátámasztja. A Morgan Stanley elemzése tavaly júliusban figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos félelmek miatt egyre többen döntenek úgy, inkább nem vállalnak gyereket.

A szakértők szerint mindez olyan negatívan befolyásolja a termékenységi arányokat, amilyenre korábban még nem volt példa. Érvelésüket az is alátámasztja, hogy olyan felmérésekre, tudományos kutatásokra és a Google-adatokra hivatkoztak, amelyek azt mutatják, hogy a klímaváltozás közvetlenül és közvetve is felgyorsítja a termékenységi ráta csökkenését.

A UCLA kutatói az USA példáját hozták fel: az extrém időjárási körülmények miatt, ilyenek például a brutális hőhullámok, drasztikusan lecsökkent az újszülöttek száma. Egy Kínában végzett tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a légszennyezettség miatt 20 százalékkal nőtt a meddőség esélye az elmúlt években. Kína születési rátája részben emiatt kezdett el meredeken csökkenni.

Mit akar már megint ​Bill Gates a vakcinákkal? 

Bill Gates már hosszú évek óta foglalkozik a népességnövekedés és az éghajlatváltozás veszélyeivel, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak egymással.

Több ember nagyobb szén-dioxid-kibocsátást is jelent, ami végül egy lakhatatlan bolygót eredményez. Egy 2010-es TED előadás során az alábbiakat mondta:

A szén-dioxid-kibocsátást fenntarthatatlan szintre sodró tényezők egyike a népességnövekedés. Jelenleg 6,8 milliárd ember él a világban. Ez a szám hamarosan kilencmilliárdra fog nőni. Na most, ha igazán nagyszerű munkát végzünk az új vakcinák, az egészségügyi ellátás és a reproduktív egészségügyi szolgáltatások terén a növekedési rátát akár 10-15 százalékkal is csökkenthetjük.

Akik összeesküvést látnának a fentiekben, azoknak csalódniuk kell: Bill Gates továbbra sem akarja kiirtani a lakosságot a vakcinákkal. 2012-ben egy igen érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet:

Hogyan csökkentsük a népességnövekedést? A csecsemőhalandóság csökkentésével. Én is meglepődtem

– írta Twitteren az üzletember.

Gates elmondta, hogy ugyan a helyzet aggasztó a, népességnövekedés kérdése globális szinten már nem olyan ijesztő. A lakosság százalékos aránya ma lassabban növekszik, mint korábban. Ez azt is jelenti, hogy hamarosan tetőzni fog, majd vélhetően hanyatlásnak indul.

Régi probléma, hogy a népesség ott növekedik a leggyorsabban, ahol az emberek kevésbé tudnak megbirkózni a helyzettel.

Számítások szerint 2050-re a legszegényebb helyeken háromszorosára fog nőni a lakosság.

Ez azt fogja eredményezni, hogy az olyan országokban, mint például -Nigéria, Jemen vagy Csád nem lesz elég élelmiszer, munka, a gyerekek nem fognak megfelelő oktatásban és orvosi ellátásban részesülni és aggasztó méreteket fog ölteni a környezetszennyezés – olvasható a Haszon oldalán.

A népességgyarapodás szempontjából azonban a csecsemőhalandóság növekedése jelentené a legnagyobb problémát. A szegényebb országok családjainak sajátos jellemzője, hogy idősebb korukban utódjaikra támaszkodnak. A gyermekhalandóság növekedésével párhuzamosan a szülők egyre több gyermeket vállalnak, hogy „bebiztosítsák” magukat öregkorukra. Számos kutatás alátámasztotta, hogy azok a családok, amelyek nem szembesülnek az egy éves kor alatti halálozás borzalmaival, „kevesebb gyermekkel is megelégednek”. Magyarul úgy érzik, elég utóduk van ahhoz, hogy ne kelljen aggódniuk a nyugdíjas éveik miatt.

És itt jön képbe Bill Gates fenti gondolata: higiénikus környezet kell biztosítani a nőknek, ahol biztonságosan szülhetnek, illetve új vakcinákat kell fejleszteni és javítani kell az oltási kampányokon a gyermekhalandóság csökkentése érdekében. A fejlett országok alacsony gyermekvállalási rátája is ezekre az okokra vezethető vissza.


A figyelmetekbe ajánljuk