gyerek oltás

30 éve nem volt ilyen alacsony a gyerekek átoltottsága

Egy ENSZ-jelentés szerint a gyermekkori védőoltások számának három évtizede tartó legnagyobb visszaesése mögött az egyre fokozódó félretájékoztatás és a koronavírus okozta globális ellátási láncok problémája áll.


A WHO és az UNICEF a múlt héten közzétett hivatalos adatai szerint a torokgyík, tetanusz és a szamárköhögést (angolul a három rövidítése: DTP) elleni vakcinából három adagot kapott gyermekek aránya 2019 és 2021 között öt százalékponttal, 81 százalékra csökkent.

Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója szerint a csökkenés „vörös riasztást jelent a gyermekek egészségére nézve".

Egy generáció óta a gyermekkori immunizáció legnagyobb tartós csökkenésének vagyunk tanúi. A következmények életekben lesznek mérhetőek

– tette hozzá.

A jelentés szerint mintegy 25 millió gyermek hagyott ki egy vagy több DTP-dózist 2021-ben, kétmillióval több, mint akik 2020-ban, és hatmillióval több, mint 2019-ben, ami egyre több gyereket tesz ki a megelőzhető betegségek kockázatának.

A lecsúszást több tényezőnek tulajdonították, többek között a konfliktusövezetekben élő gyerekek számának növekedésének, a megszaporodott félretájékoztatásnak, valamint a világjárvány okozta szolgáltatási és ellátási zavaroknak, illetve a felvilágosító kampányokat korlátozó zárlatoknak.

A közlemény szerint 25 millióból 18 millióan nem kaptak egyetlen DTP-dózist sem 2021-ben, akiknek túlnyomó többsége alacsony és közepes jövedelmű országokban él.

Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában és a Fülöp-szigeteken volt a legmagasabb a nulla dózisú gyermekek száma.

Emellett világszerte a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcinák 2019-ben elért lefedettségének egynegyede elveszett, ami nagy csapás lehet a jövőben a méhnyakrák elleni küzdelemben..

A lánygyerekek mindössze 12 százaléka rendelkezik teljes körű védelemmel, annak ellenére, hogy az első oltóanyagokat több mint 15 évvel ezelőtt engedélyezték.

A megfigyelők azt remélték, hogy 2021 a 2020-as zárlatok után a fellendülés éve lesz – ehelyett azonban 2008 óta ez volt a legrosszabb év a DTP-lefedettség tekintetében.

Az első adag kanyaró elleni átoltottság 2021-ben 81 százalékra esett vissza, ami szintén a legalacsonyabb szint 2008 óta

A csökkenés minden régióban megfigyelhető volt, bár néhány ország, köztük Pakisztán és Uganda pozitív tendenciát mutatott.

A globális szervezetek felszólították az országokat, hogy fokozzák felzárkóztató oltási erőfeszítéseiket. A részletes adatkészletek az UNICEF és a WHO honlapján érhetők el.

(ScienceAlert)A figyelmetekbe ajánljuk