International Space Station orbits earth

Úgy döntöttek, hogy saját űrállomást építenek, de az egyrészt nem lesz kész egyhamar, másrészt pedig miből?


Moszkva közölte, hogy a Nyugattal fennálló feszültségek közepette 2024 után elhagyja a Nemzetközi Űrállomást, ami elemzők szerint az orosz személyzet által végzett repülések leállásához vezethet. Helyette az ígéret szerint saját űrállomást épít, de az pár év alatt nem lesz kész, ráadásul nagyon sok pénz.

A régóta fontolgatott lépés megerősítése a Kreml és a Nyugat közötti kapcsolatok felbomlásával egy időben történik, Moszkva ukrajnai katonai beavatkozása és az Oroszországgal szemben bevezetett több körös, pusztító szankciók miatt. Űrszakértők szerint Oroszország távozása a Nemzetközi Űrállomásról komolyan érintené az ország űrszektorát, és jelentős csapást mérne a legénységi repülések programjára, amely az orosz büszkeség egyik fő forrása.

Az ISS-t 2024 után nyugdíjazzák, bár az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint legalább 2030-ig működőképes maradhat. Az ISS-t 1998-ban indították útjára, amikor a hidegháború alatti űrversenyt követően az amerikai-orosz együttműködés reményteljes volt. Az Egyesült Államok közölte, hogy meglepetésként érte a bejelentés.

Eddig az űrkutatás volt azon kevés területek egyike, ahol az Oroszország, az Egyesült Államok és szövetségesei közötti együttműködést nem tették tönkre az Ukrajna és más területek miatti feszültségek. Oroszország nagymértékben függ az importtól, a termelőeszközöktől kezdve a fogyasztási cikkekig, és a nyugati szankciók hatásai várhatóan hosszú távon pusztítást fognak végezni az ország gazdaságában.

Az orosz Szojuz rakéták voltak az egyetlen mód a Nemzetközi Űrállomás elérésére, amíg az Elon Musk milliárdos által vezetett SpaceX 2020-ban nem debütált egy kapszulával. A szovjet űrprogram számos kulcsfontosságú eredményt tudhat magáénak, többek között 1961-ben az első embert küldte az űrbe, négy évvel korábban pedig felbocsátotta az első műholdat.

Ezek a teljesítmények továbbra is a nemzeti büszkeség egyik fő forrása Oroszországban. Szakértők szerint azonban a Roszkozmosz mára már csak árnyéka korábbi önmagának, és az elmúlt években számos kudarcot szenvedett el, többek között korrupciós botrányokat, valamint számos műhold és más űreszköz elvesztését.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk