NASA-műhold

Mi történhetett? – elveszítettek két NASA-műholdat

A folyamatos rakétakilövések világában elkerülhetetlenek az ehhez hasonló hibák.


A héten kiadott közleményében az Astra űreszköz-indító vállalat elismerte, hogy a NASA tulajdonában lévő hat hurrikánkövető kocka műholdból kettőt elvesztett tavaly nyáron, összesen közel 8 millió dollár értékben. Emiatt pedig az űrügynökség kénytelen volt más szállítók után nézni, hogy a fennmaradó négy műholdat az űrbe juttassa.

Ez is érdekelhet: Klímaváltozásról tudósít egy kutyaólat ídéző műhold

Tavaly júniusban az Astra 3-as rakétája a második fokozat meghibásodása miatt nem érte el a pályát. A kudarcot követő első vizsgálatok pedig megállapították, hogy a jármű a tervezettnél sokkal gyorsabban elhasználta az üzemanyagkészletét. Ez a baki pedig számos apró tényező miatt történhetett – aznap Cape Canaveralban extra meleg volt, aminek következtében az üzemanyag kissé melegebb volt, mint a korábbi repüléseknél.

A probléma tehát egy szerencsétlen eseménysorozat eredménye volt, amelyek miatt az Astra elvesztette a két viharkövető kockaállomást, és végül a cégnek a NASA-val kötött szerződését is.

Bár ez egy komoly kudarc az űrhajózási vállalat számára, fontos, hogy az ilyen kormányzati vállalkozók vállalják a felelősséget, ha hibáznak.

(Futurism)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk