aszteroida illusztráció

Nem menekülnénk egy óriási aszteroidától a NASA szimulációja szerint

Még mindig nem vagyunk eléggé felkészültek.


A NASA legutóbbi asztali szimulációja a negyedik ehhez hasonló próbálkozás volt. A Johns Hopkins Alkalmazott Fizikai Labor (APL) marylandi és észak-karolinai kampuszával közösen tartott virtuális és személyes találkozója pedig egyértelmű következtetésre jutott: az emberiség még mindig teljesen felkészületlen egy katasztrofális aszteroida-becsapódás veszélyére.

Ez is érdekelhet: Percről percre: így tarolta le a dinoszauruszölő aszteroida cunamija a Földet

Úgy terveztük meg, hogy pontosan a képességeink hiányosságaiba essen. A résztvevők semmit sem tudtak tenni a becsapódás megakadályozására

– mondta Emma Rainey, a Hopkins APL vezető kutatója, aki részt vett a szimuláció létrehozásában.

A szimuláció egy Föld felé tartó aszteroida felfedezésével kezdődött. A résztvevők információkat kaptak arról, hogy merre tart az aszteroida, mekkora a mérete, és hogy mennyire valószínű a becsapódás. A szimuláció utolsó szakaszai közvetlenül az aszteroida becsapódása előtt és után voltak.

Bizonyos értelemben jobban fel vagyunk készülve egy közelgő aszteroida-becsapódásra, mint valaha. A múlt hónapban a NASA egy kis űrhajót egy közepes méretű űrsziklának ütköztetett, hogy tesztelje, le lehet-e téríteni a pályájáról. A misszió ígéretes eredményekkel szolgált, de ez még mindig kevés.

De a valódi emberek az asztrofizikánál sokkal összetettebb kihívást jelentenek. Ahogy a 2021-es Ne nézz fel című filmben is, a szimuláció résztvevői úgy találták, hogy a félretájékoztatás csak ront a forgatókönyvön. Az aszteroidatagadók és az álhírek tömegei különösen nehéz szempontot jelentettek a szimulációban a résztvevők számára.

A félretájékoztatás nem fog megszűnni. Azért tettük bele a szimulációba, mert visszajelzést akartunk arról, hogyan lehet ellene fellépni, és hogyan lehet rosszindulatú információk esetén cselekedni

– mondta a SciAmnek Angela Stickle, az APL vezető kutatója, aki szintén segített a szimuláció létrehozásában és lebonyolításában.

(Scientific American)


A figyelmetekbe ajánljuk