Az űr.

Illusztráció.

Történelmi küldetés következhet: a NASA először küld élőlényt a mélyűrbe

A NASA Artemis 1 nevű holdmissziója – amely még ebben a hónapban indul – élő organizmusokat fog magával vinni a mélyűrbe.


Bármilyen furcsán is hangzik, a szóban forgó minták élesztőből lesznek. A NASA reményei szerint a kísérlet példátlan adatokkal szolgál majd a mélyűr terráni életformákra gyakorolt hatásairól.

A BioSentinel-kísérlet részeként több száz élesztőtörzset szállítanak egy aktatáska méretű műhold fedélzetén.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, az Artemis 1-küldetés a NASA méregdrága és évek óta késlekedő Space Launch Systems (SLS) űrhajójával indul, amely ezt követően a Földhöz hasonló, Nap körüli pályára lövi az apró BioSentinel kockaformájú műholdat, hogy tanulmányozza a napsugárzás hatását a bolygónk mágneses mezejét elhagyó szervezetekre.

A BioSentinel-kísérletről – amely a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén és a Földön is vizsgálja a szóban forgó mintákat – tulajdonképpen már 2019 óta tudunk, amikor a NASA bejelentette, hogy Hold-missziója élesztősejteket visz magával a nagyvilágba.

Az a tény, hogy a BioSentinel-élesztő minden bizonnyal sokkal messzebbre jut, mint bármilyen eddigi földi életforma megválaszolhatja azt a kérdést, hogy a mélyűr hogyan hat az élő szervezetekre, mielőtt az emberiség maga is egyre hosszabb és hosszabb utakra indul.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk