A Nap.

Tudósok szerint nincs okunk aggódni, nincs baj az óriási, felénk néző napfolttal

Az űridőjárás-szakértők egy növekvő napfoltot figyelnek, amely egyenesen a Föld felé néz, de egy szakértő szerint „nincs ok a pánikra".


Amint arról már beszámoltunk, egy óriási napfolt néz a Föld felé. A tudósok szerint ez a jelenség egyáltalán nem szokatlan. A napfoltok akkor alakulnak ki, amikor a felszínen zajló mágneses aktivitás megakadályozza, hogy a hő elérje a felszínt. Ezek általában idővel megnőnek, majd elbomlanak.

De a napkitörések nagyobb valószínűségével is összefüggésbe hozhatók, olyan elektromágneses sugárzás kitöréseivel, amelyek elérhetik a Föld légkörét, és megzavarhatják a rövidhullámú rádiójeleket, a műholdas kommunikációt, sőt még az elektromos hálózatot is.

A legutóbbi folt mérete az elmúlt napokban folyamatosan megduplázódott, és nagyjából a Föld méretének 2,5-szeresére duzzadt – ami persze aprócska, ha figyelembe vesszük, hogy a Nap térfogata 1,3 milliószor nagyobb mint a Földé.

Szerencsére a mérete ellenére a napfolt nem rendelkezik a legnagyobb kitörésekhez szükséges komplexitással

– mondta Alex Young, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának tudományos igazgatóhelyettese a USA Todaynek.

Sőt, a szakértők arra számítottak, hogy a folt tovább fog növekedni.

A napfoltok ilyenek. Idővel általában növekedni fognak. Szakaszokon mennek keresztül, majd elbomlanak

– mondta a lapnak Rob Steenburgh, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal Űridő-előrejelző Hivatalának megbízott vezetője.

A megnyugtató nyilatkozatok ellenére a napkitöréseknek valós következményei lehetnek, különösen a Föld körüli pályán lévő, ember alkotta objektumokra. Februárban az M-osztályú kitörések képesek voltak geomágneses vihart okozni, ami komoly pusztítást végzett a SpaceX 49 Starlink-műholdjával, amelyeket éppen akkor indítottak útnak.


Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk