Egy műhold.

Illusztráció.

Ez a műholdon végzett kísérlet több millió életet menthet meg

A NASA és Japán segítségével Uganda hivatalosan is űrhajós nemzetté vált – és a nemrég felbocsátott PearlAfricaSat-1 űreszköz fedélzetén több, nem hétköznapi technológia is megtalálható.


Amint arról az ugandai Nile Post beszámol, a NASA virginiai Mid-Atlantic Regional Spaceport létesítményéből november 7-én reggel indított műhold nemcsak fontos mezőgazdasági és biztonsági megfigyelési funkciókat biztosít a fejlődő ország számára, hanem emberi szövetek 3D nyomtatásával kapcsolatos kísérleteket is végez.

Az ugandai híroldal szerint a PearlAfricaSat-1-en kinyomtatott szöveteket a mikrogravitációnak a petefészek működésére gyakorolt hatásának kutatására fogják használni. Amint a Quartz megjegyzi a NASA és Japán által támogatott küldetésről szóló írásában, a kísérletek mikrogravitációs aspektusa kulcsfontosságú, mivel az emberi szervek „bioprintelése" a földi gravitáció mellett nehezen megvalósítható.

Ez is érdekelhet: A klímaváltozás nagyon furcsa dolgot művel a műholdakkal

Bár a bioprinting-technológia – vagyis az emberi szövetek és szervek 3D nyomtatása – 2014 óta elérhető, a Földön kivételesen nehéz megvalósítani, mert az emberi testrészek bonyolult szöveti struktúráinak létrehozásához összetett állványzatra van szükség.

Az űr súlytalansága azonban kiküszöböli az ilyen állványzat szükségességét – jegyzi meg a Quartz.

Nem ez az első alkalom, hogy bioprinter berendezéseket küldenek a Föld körüli pálya mikrogravitációjába – Oroszország volt az első, aki 2018-ban ehhez hasonló gépeket küldött fel a Nemzetközi Űrállomásra, és emberi szövetek nyomtatásával kapcsolatos kísérleteket kezdett el végezni. 2021 végén pedig a NASA is fellőtt egy bioprintert az ISS-re a SpaceX segítségével.

A PearlAfricaSat-1 rövid ideig az ISS-en lesz tárolva, mielőtt még az idén pályára állna.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk