A mikroműanyagok jellemzően mindenhol előfordulnak a környezetünkben, így nap mint nap elkerülhetetlenül találkozunk velük. Gondoljunk csak az élelmiszerek, italok csomagolásaira, de jelen vannak az egyes típusú vágódeszkákon, mosogatószivacsokon is. Korábbi kutatások becslései szerint egy ember évente átlagosan 39-52 ezer mikroműanyagot fogyaszt el – írja a Healthline.
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatócsapata arra volt kíváncsi, hogy mennyi mikroműanyag található a rágógumiban. Az eredmények alapján megállapították, hogy egyetlen rágóból grammonként átlagosan 100 mikroműanyag szabadul fel. A kísérletben részt vevő alanyok minden rágógumimárkából hét darabot rágtak összesen négy percen keresztül – mindeközben a kutatók harminc másodpercenként nyálmintát vettek tőlük. Ezt követően megmérték a mintákban lévő mikroműanyagok mennyiségét.
Ez is érdekelhet! A mikroműanyagok már az időjárásra is káros hatással vannak
Mint kiderült, a szintetikus alapanyagokból készült rágógumi hasonló mennyiségű mikroműanyagokat tartalmazott, mint a természetes összetevőből készült változatok.
Fotó: Shutterstock
Egyáltalán nem meglepő, hogy a rágógumi rengeteg mikroműanyagot tartalmaz, az azonban megdöbbentő, hogy a szintetikus és a természetes változatokban ugyanolyan mennyiséget találtunk. Egyelőre nem értjük, hogy ez pontosan miért lehet
– fejtette ki Sanjay Mohanty, a projekt vezető kutatója.
Ajánljuk figyelmedbe! Ezért ne mikrózd soha többet a műanyag ételtartályod
Míg a szintetikus rágógumit kőolaj alapú polimerből (műanyagból) készítik, addig a „natúr“ változat nyúlós textúráját növényi alapú polimerekből, például fák nedvéből nyerik ki. A kutatók azt is megállapították, hogy mindkét fajta ugyanolyan típusú polimereket tartalmaz, ezen belül a legnagyobb mennyiségben a poliolefin van jelen.