Közel hárommillió mikroműanyag-darabot szállít naponta a Gangesz
Kiegészítve a Brahmaputra és Meghna folyókkal, a Gangesz naponta több millió mikroműanyag-darabot szállít a Bengáli-öbölbe.


Az Eurekalertben megjelent sajtóközleményből kiderül, hogy először vizsgálták az Indiai szubkontinens legfontosabb folyójának mikroműanyag-tartalmát. A kutatást egy nemzetközi kutatócsoport, a National Geographic Társasággal kiegészülve végezte.

2019-ben, két expedíció során összesen 120 mintát gyűjtöttek a szakértők – ezek között volt monszunidőszak előtti, valamint utáni is.

A Plymouth-i Egyetem elemzése szerint a monszun előtti minták közül 43-ban (71,6%), a monszun utáni minták közül pedig 37-ben (61,6%) találtak mikroműanyagokat, ezeknek 90 százaléka ruhaanyagból származott.

A kutatási eredmények és az előzetes számítások szerint megbecsülhető, hogy 1-3 millió mikroműanyag indul ki a Gangesz, a Brahmaputra és a Meghna vízgyűjtő területéről minden egyes nap.

A három szóban forgó folyó kombinált vízhozama a legnagyobb Dél-Ázsiában, nagyjából 655 millió ember életének nélkülözhetetlen része.


A figyelmetekbe ajánljuk