Az óceán tele van mikroműanyagokkal, melyek idővel szennyezni kezdik ételeinket, és bejutnak az állatok, valamint az emberek szervezetébe.


A kanadai Ocean Wise Conservation Association egyesületének óceánszennyezés kutatói kiadtak egy új tanulmányt, melyben a Jeges-tenger mikroplasztikus eloszlásáról olvashatunk. A kutatáshoz 71 helyszínen vettek mintát a tengervíz szennyeződéseiből az Európai és Észak-Amerikai-sarkvidéken, beleértve az Északi-sarkot is ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

Noha köztudott, hogy a mikroműanyagok bejárják a világ legtávolabbi pontjait is, az eloszlásuk alapját képező mechanizmusok, és a szennyeződés mértéke továbbra sem tisztázott. A mikroműanyag tanulmányozása során azt találták, hogy túlnyomó többségük, vagyis 92 százalékuk mikroplasztikus szálból áll, ezek háromnegyedét pedig a ruhaanyagokból ismert poliészter anyag teszi ki.

A kutatók úgy vélik, hogy a szennyeződések az Atlanti-óceán, valamint dél felől érkeznek a sarkvidékre. A poliészter szálak a mosógépeink szennyvíz tartályából indulnak erre a hosszú útra. Egyetlen mosás során egy ruhadarabból több millió mikroszál szabadulhat fel és távozhat a vízzel, egy szennyvíztisztító telepen továbbá évente 20 billió mikroszál haladhat át.

A kutatók szerint nagyon fontos feltárni, hogy honnan erednek a szennyeződések, ha meg szeretnénk állítani őket, ám egyelőre csak annyit látunk, hogy mikroműanyag szennyeződésekben éljük az életünket, ami nem a legjobb irány.

A figyelmetekbe ajánljuk