Mikroműanyagot találtak a Mount Everesten

Egészen pontosan a hegy halálzónájában, 8440 méter magasságban. Valószínűleg hegymászók ruházatából vagy felszereléséből származik.


One Earth című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szakértők 2019 tavaszán vettek hó- és vízmintákat. A fellelt mikroműanyag nagy része poliészterszálakból származó, kevesebb mint ötmilliméteres részecske – derül ki az MTI beszámolójából.

Egy másik kutatócsoport műholdas felvételek elemezése alapján megállapította, hogy a Kumbu-gleccser az 1960-as évek óta több mint száz métert zsugorodott, és a jégtömeg olvadása jelentősen felgyorsult. A klímaváltozás következtében a következő évtizedekben valószínűleg tovább gyorsul. Ez azért is problémás lehet, mert a gleccser olvadékvizétől függ több mint 230 millió ember vízellátása a Himalája térségében.

A Csomolungma egykoron az érintetlen természetet képviselte, az első, 1953-as jegyzett csúcshódítást követően beindult hegymászó-turizmus azonban jelentősen megnövekedett az elmúlt években. Ez bár segített Nepál gazdaságán, de a külföldről érkező turisták miatt a hegy a világ legmagasabban fekvő szemétlerakójává is változott. A klímaváltozás hatása az is, hogy a 20. század kezdete óta már könnyebb oxigénpalack nélkül meghódítani a jegyet. A növekvő hőmérséklet ugyanis a csúcson növeli a légnyomást és ezzel a test oxigénellátását is.

A figyelmetekbe ajánljuk