Amikor kagylót eszel, nagy eséllyel műanyagot is juttatsz a szervezetedbe

Meglepő, de ha előszeretettel fogyasztasz kagylót, akkor valószínűleg néhány gramm mikroműanyagot is fogyasztasz.


Ezek az apró szemcsék Földünkön bárhol megtalálhatóak, sőt a tudósok a közelmúltban még az Antarktiszról származó jégben is felfedezték a mikroműanyagokat, ami arra utal, hogy a bolygónk legtávolabbi pontjai sem védettek a terjedésüktől – számolt be róla az IFLScience.

Ezért nem csak az élőlényeken, de akár az élelmiszerekben is megjelenhetnek, ami komoly problémákat okozhat, hiszen arról még keveset tudni, hogy a a műanyagok miként hatnak az emberi testre.

Ezért a szakértők és az orvosok óceánokban keringő szennyeződésekre különös figyelmet fordítanak, hiszen világszerte rengeteg ember kedveli a tenger gyümölcseit. Ezek alapján pedig megállapították, hogy különféle halfajok, garnélarákok és például a kagylók mikroplasztikus műanyagokkal vannak tele.

A Bayreuthi Egyetem kutatásainak eredménye alapján az apró részecskék a világszerte leggyakrabban kapható kagylók közül legalább négyben megtalálhatóak. Ez arra utal, hogy valószínűleg, bárki, aki kagylót eszik, műanyagot is fogyaszt.

A vizsgált fajokban összesen kilenc mikroműanyag-típust észleltek, a leggyakoribb szennyeződések a polipropilén és a polietilén-tereftalát voltak. Átlagosan 0,13-2,45 részecskét azonosítottak egy gramm kagylóban, a méretük pedig nagyjából 0,003 és 5 milliméter között mozgott.


A figyelmetekbe ajánljuk