Egy meteorit.

Illusztráció.

Egy földönkívülieknek tulajdonított meteoritot hoznának fel az óceán mélyéről

A Harvard professzora megpróbálja visszaszerezni az állítólagos idegen technológiát az óceán mélyéről.


Avi Loeb asztrofizikus professzor volt a Harvard csillagászati tanszékének leghosszabb ideig hivatalban lévő vezetője, amíg fel nem vették a Fehér Ház tudományos és technológiai tanácsadó bizottságába. Következő kalandja a Csendes-óceán fenekén vár rá.

Nemrégiben az NBC arról számolt be, hogy Loeb egy, a Naprendszerünkön kívülről érkezett csillagközi meteor darabjait akarja visszaszerezni, amely szerinte 2014-ben zuhant a Földre. 2019-ben Loeb és egyik tanítványa, Amir Siraj egy még nem lektorált cikket publikáltak az arXiv-on, amely szerint a meteoritnak a vasnál keményebb anyagból kellett létrejönnie ahhoz, hogy túlélje az utazást.

2021-ben Loeb bejelentette, hogy szeretné visszaszerezni a tárgyat az óceán fenekéről. A tudós úgy véli, hogy a lelet egy távoli idegen civilizációtól származhat.

Azt tervezzük, hogy felszállunk a hajóra, és építünk egy szánkót és egy hozzá rögzített mágnest, amely az óceán fenekét fogja felkaparni. Oda-vissza fogunk menni, mintha füvet nyírnánk a térségben, 10 kilométeres körzetben, és a mágnesekkel összegyűjtjük az összes darabot, majd lesöpörjük őket, és laboratóriumban tanulmányozzuk az összetételüket

– mondta Loeb az NBC szerint.

Loeb nem arról híres, hogy egy őrült, elszállt tudós lenne, és a karrierje bizonyítja, hogy a professzor ötleteire érdemes odafigyelni.

A Space.com beszámolója szerint azonban a tárgy mindössze másfél méter hosszú, és Pápua Új-Guinea egyik távoli szigetének északi partjaitól közel 300 kilométerre zuhant le. Ráadásul a hirosimai atombomba erejének körülbelül 1 százalékával csapódott be, tehát elképzelhető, hogy apró darabokra porladt.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk