Azt hitte aranyat talált, pedig annál sokkal értékesebb dolgot őrizgetett
Museums Victoria PR and Comms

Azt hitte aranyat talált, pedig annál sokkal értékesebb dolgot őrizgetett

David Hole az ausztráliai Melbourne melletti Maryborough Regional Parkban kutatott egy fémdetektorral felfegyverkezve. A keresgélés közben valami szokatlanra bukkant: egy nagyon nehéz, vöröses színű kőzetre, amely sárga agyagban pihent.


Hole hazavitte, majd mindent megpróbált, hogy felnyissa, mivel biztos volt benne, hogy egy aranyrög van a szikla belsejében. Ezt azért is gondolhatta, mert a park a 19. századi ausztrál aranyláz helyszínén, az Aranymezőkön található.

Hole sziklafűrésszel, sarokcsiszolóval és fúróval is próbálkozott, hogy feltörje a leletet, sőt még savval is leöntötte. Azonban semmivel sem tudta megrepeszteni.

Ez azért lehetett, mert amit talált az nem egy aranyrög volt, hanem egy ritka meteorit.

Museums Victoria PR and Comms


A gödrös, faragott kinézet akkor alakul ki, amikor a meteoritok átjutnak a légkörön, kívülről megolvadnak, és a légkör megformálja őket.

– mondta Dermot Henry, a melbourne-i múzeum geológusa

Mivel Hole nem tudta felnyitni a „követ", de még mindig kíváncsi volt rá, elvitte a rögöt a Melbourne Múzeumba azonosításra.

Sok olyan követ néztem már meg, amelyekről az emberek azt hitték, hogy meteoritok.

– folytatta Henry, majd elmondta, hogy a 37 év múzeumi munka és több ezer kőzet vizsgálata után mindössze kettőről derült ki, hogy valódi a világűrből származik.

Museums Victoria PR and Comms

Ez volt az egyik a kettő közül.

Bár a kutatók még nem tudják, honnan származik a meteorit, és mióta lehetett a Földön, néhány sejtésük azért van. Henry szerint a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövből indulhatott, ahonnan néhány egymásnak ütköző aszteroida lökte ki, hogy később a Földbe csapódjon.

A kormeghatározás szerint a meteorit száz és ezer év között lehetett a Földön. 1889 és 1951 között több olyan meteorészlelés is történt, amelyek keretében becsapódhatott.

Museums Victoria PR and Comms

A kutatók szerint a Maryborough-meteorit sokkal ritkább, mint az arany. Ez az egyike annak a mindössze 17 kőzetnek, amelyet valaha észleltek az ausztrál Victoria államban, ráadásul ez a második legnagyobb: még 2003-ban találtak egy azóta is rekorder, 55 kilogrammos meteort.

(Science Alert)

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk