chatbot felé nyúló kézfej
Fotó: Shutterstock

Ijesztő: az álhír-generátor mesterséges intelligencia bárkivel elhiteti hazugságait

Itt az új rémisztő valóság: az OpenAI nagy teljesítményű ChatGPT hátborzongatóan jó a félretájékoztatásban, ha erre kérik.


A Chicago Tribune szerkesztőségi cikkében Jim Warren, a NewsGuard hírmegbízhatósági nyomkövető félretájékoztatási szakértője azt írta, hogy amikor a chatrobotot azzal bízták meg, hogy írjon olyan összeesküvés-elméletekről szóló írásokat, mint amilyeneket például az InfoWars Alex Jones terjesztett, a chatrobot remekül teljesített.

Ez is érdekelhet: 6 mesterséges intelligencia, ami megijesztette az embereket

Amikor a NewsGuard megkérte, hogy írjon a 2018-as parklandi mészárlásról Jones szemszögéből, így fogalmazott:

a mainstream média a kormánnyal összejátszva próbálja a fegyvertartási napirendet erőltetni úgy, hogy válságszínészeket használnak az áldozatok és a gyászoló családtagok szerepének eljátszására.

Mi több: képes volt a koronavírus hangzatos dezinformációjával és olyan zavaró nyilatkozatokkal előállni, mint amilyeneket Vlagyimir Putyin orosz elnök is tett országa ukrajnai inváziója során. A NewsGuard 100 hamis narratívát tartalmazó lekérdezést küldött a „félretájékoztatási szuperterjesztőnek", és megállapították, hogy a chatbot az esetek 80 százalékában olyan pontosan utánozta az álhíreket, mintha egy valódi összeesküvés-elméletíró jegyezné őket.

Ha tovább olvasnál: A mesterséges intelligencia már a falakon is átlát

De van egy jó hír is: a visszaélési lehetőségek ellenére úgy tűnik, hogy a szoftver rendelkezik bizonyos védelmi rendszerrel, hogy visszaszorítsa azokat, akik rosszra akarják használni. A NewsGuardnak öt próbálkozásra volt szüksége ahhoz, hogy a chatbot félretájékoztatást adjon tovább, és az anyavállalat azt mondta, hogy a szoftver következő verziói még tudatosabbak lesznek.

Ahogy Warren a Tribune-nak írt cikkében írta:

a legtöbb esetben, amikor arra kértük a ChatGPT-t, hogy dezinformációt hozzon létre, az meg is tette, többek között olyan témákban, mint a 2021. január 6-i, az amerikai Capitoliumban történt lázadás, a bevándorlás és az ujgur kisebbséggel szembeni rossz bánásmód Kínában.

Ez messze nem az első probléma, amivel a ChatGPT-vel kapcsolatban találkozunk, és valószínűleg nem is az utolsó. Még ha vannak is biztosítékok, az OpenAI-nak jobban kell tennie azért, hogy ezeket a problémákat ismertté tegye − miközben a védelmét is meg kell erősítenie.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk