földönkívüli ufo

Kis zöld marslakók helyett gépek lesznek a földönkívüliek, ha meglátogatnak minket

A földönkívüli élet után kutató SETI Intézet egyik vezető tudósa, Seth Shostak szerint nincs realitása azoknak a nézeteket, miszerint, ha az idegenek megjelennek a Földön, akkor úgy fognak kinézni, mint ahogy a legtöbben elképzelik.

A The Guardian online kiadásában megjelenő véleménycikkében a kutató arról ír, hogy ugyan ő is valószínűnek tartja, hogy idegen élet létezik a Földön kívül, mivel egy ekkora galaxisban, amelyben szinte minden harmadik csillagnak a Földdel megegyező méretű bolygója van, aligha lehetséges, hogy a világunk az egyetlen, ahol intelligens élet kialakult, eddig mégsem találkozhattunk velük.

A cikk apropója a várva várt Pentagon-jelentés, amelyben az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos észleléseket gyűjtötték össze, és a hónap végén hoznak majd nyilvánosságra.

Shostak viszont nem vár a jelentéstől semmit:

szerinte nevetséges feltételezés mind az, hogy a földönkívüliek segítettek volna például az egyiptomi piramisok elkészítésében, ahogy az is, hogy szórakozásból felettünk repkednének – utóbbinál itt arra utalt, hogy az elmúlt időszakban több felvétel is nyilvánosságra került azonosítatlan repülő tárgyakról, amelyet az amerikai haditengerészet repülői készítettek.

Indoklása szerint erre az a magyarázat, hogy még a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri is, ahol valószínűsíthető az élet, 4,24 fényévre van a Földtől.

Ennek eléréséhez az emberiség leggyorsabb rakétáinak is 75 000 évre lenne szüksége.

Egy ilyen utazásra pedig minden bizonnyal nem képesek sem az emberek, sem a földönkívüliek.

Lehetséges az is, hogy az idegeneknek sokkal gyorsabb űrhajóik lehetnek, de a nagy sebességű rakétáknak is természetes korlátai vannak:

ha egy idegen 10 év alatt szeretné megtenni a Proxima Centauri és a Föld közötti távolságot, akkor rakétájának 600-szor annyi energiát kellene összegyűjteni, mint az Apollo-programban használt Saturn V rakétának.

A gyakorlati kérdések mellett az is lehetséges, hogy a földönkívüliek milliókkal vagy akár milliárdokkal megelőzik az emberiséget, ezért a technológiájuk egy másik ligában játszik, mégis a földönkívüliekre is ugyanolyan fizikai törvények vonatkoznak, mint az emberekre.

És itt jön képbe Shostak állítása: hogyha az idegenek valaha is a bolygónkra látogatnak, akkor nem szén alapú létformák lesznek, és a kognitív képességeik sem az agyuknak lesz köszönhető. Az idegenek már túlléphetik az általunk ismert biológia határait is, és nem élőlények lesznek, hanem a mesterséges intelligencához hasonló gépek.

Nekik pedig nem lesz szükségük ételre, oxigénre, vízkészletre vagy szórakozásra. Így a rendkívül hosszú utat is könnyedén átvészelik majd.


A figyelmetekbe ajánljuk