alkohol
Shutterstock

Hiába hitegetjük magunkat, a mérsékelt alkoholfogyasztással nem élünk tovább

Egy több mint 100 tanulmányt vizsgáló új áttekintés szerint a napi szintű, mérsékelt alkoholfogyasztás a korábbi kutatásokból levont következtetésekkel ellentétben nem jár semmilyen egészségügyi előnnyel.

A Jama Open Network című folyóiratban nemrég megjelent áttekintésben a kutatók 107 tanulmányt vizsgáltak át, amelyekben összesen 4,8 millió résztvevő adatai szerepelt. Az elemzés végül arra jutott, hogy a napi alacsony vagy mérsékelt alkoholfogyasztás nincs összefüggésben a halálozási kockázattal – mutatja be az eredményeket az Independent.

A kutatók ehelyett azt találták, nem túl meglepő módon, hogy a halálozási kockázat megnövekedett a magasabb alkoholfogyasztási szinteknél, ráadásul ez a mérték a nők esetében alacsonyabb dózisnál kezdődik, mint a férfiaknál.

A tanulmány szerzői szerint az eredmények azt mutatják, hogy továbbra is ellentmondásos az a felvetés, hogy az alacsony dózisú alkoholfogyasztás bármilyen védelmet is nyújt az elhalálozás tekintetében.

Shutterstock

Bár korábbi megfigyeléses tanulmányok azt sugallták, hogy a „mérsékelt alkoholfogyasztók" várható élettartama hosszabb, és kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint az absztinensek, a kutatók szerint ezek az összefüggések a számos tanulmányt érintő szisztematikus torzítások miatt alakulhatnak ki.

Szerintük a korábbi tanulmányok csak a tényezők közötti összefüggéseket azonosították, de félrevezetőek lehetnek, mivel nem bizonyítják az ok-okozati összefüggéseket.

A mostani tanulmányban több tényezőt, például a kohorszok átlagéletkorát és nemét ellenőrizve nem találtak szignifikáns csökkenést az összhalálozás kockázatában azoknál az ivóknál, akik naponta kevesebb mint 25 gramm etanolt fogyasztottak – ez a mérték kicsivel kevesebb mint két átlagos koktél tartalma.

Ezzel szemben szignifikánsan megnövekedett a halálozás kockázata azoknál a női ivóknál, akik napi 25 vagy több grammot ittak, a férfiaknál ez a mérték 45 vagy annál több gramm volt.

Az új elemzés azt is megállapította, hogy a korábbi tanulmányokban szereplő mérsékelt ivók általában tehetősebbek voltak, nagyobb valószínűséggel mozogtak és táplálkoztak egészségesen, és kevésbé voltak túlsúlyosak. A saját tanulmányokat viszont hátráltatta, hogy a kiértékelt tanulmányok többségében nem volt tökéletes az alkoholfogyasztás pontos mérése.


A figyelmetekbe ajánljuk