mosolygós matrica
Shutterstock

6 mindennapi tevékenység, amely javítja a mentális egészséget

Ha pár egyszerű gyakorlatot beiktatunk a mindennapokba, megóvhatjuk a mentális egészségünket.

A különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog gyűjtött össze pár tippet, amit kutatások is bizonyítottak már.

Pozitív emlékek 

Egy kutatás szerint a pozitív emlékek felidézése segíthet a mentális jólétben. A vizsgálatban részt vevő embereket arra kérték, hogy koncentráljanak a pozitív társas emlékekre. A résztvevőknek a saját pozitív érzéseik mellett a másik személy pozitív érzéseire is összpontosítaniuk kellett egy adott emlékből, és az eredmények azt mutatták, hogy az emberek a gyakorlat után szociálisan biztonságosabbnak, pozitívabbnak és nyugodtabbnak érezték magukat – ráadásul csökkent a bűntudat- és félelemérzetük is.

Teázzunk!

A tea lenyugtathatja és éberré is teheti az embert. Rövid távon javítja a kognitív teljesítményt, hosszú távon pedig segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben is. De a kutatások még a jobb mentális egészséggel is összefüggésbe hozták.

Ne feszüljünk annyit 

A mindennapi élet kisebb stresszhelyzeteinek pozitív módon való kezelése kulcsfontosságú a hosszú távú egészség szempontjából – derül ki egy tanulmányból. A kutatás megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik nyugodtak vagy vidámak maradtak a különböző irritációknál, alacsonyabb volt a különböző gyulladások kockázata is.

Ne nézzünk annyi rossz hírt 

Ha túl sok erőszakos hírrel találkozunk a közösségi médiában vagy a tévében, könnye poszttraumás stressz zavarhoz (PTSD) hasonló tüneteket tapasztalhatunk magunkon. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a vizsgált emberek közel egynegyedénél jelentkeztek PTSD-szerű tünetek az olyan események, mint a 9/11 és az öngyilkos merényletek megtekintése miatt.

A kutatók megállapították, hogy minél többet nézték az eseményeket, annál nagyobb volt az ezt követő trauma, amit átéltek.

Együnk normálisan 

Annak ellenére, hogy az emberiség minden eddiginél több kalóriát fogyaszt, sokan nem jutnak hozzá az agy számára fontos tápanyagok ajánlott mennyiségéhez – derül ki egy tanulmányból.

A tanulmány elmagyarázza, hogyan lehet a legjobban hozzájutni a szükséges tápanyagokhoz:

A hagyományos teljes értékű étrend, amely olyan élelmiszerek nagyobb mennyiségű beviteléből áll, mint a zöldségek, gyümölcsök, tenger gyümölcsei, teljes kiőrlésű gabonafélék, sovány húsok, diófélék és hüvelyesek, a feldolgozott élelmiszerek kerülése mellett, nagyobb valószínűséggel biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyek ellenálló képességet biztosítanak a mentális zavarok patogenezisével szemben.

Mozogjunk! 

Egy tanulmány szerint az inaktivitással összehasonlítva még az „enyhe" fizikai aktivitás is 50 százalékkal jobb mentális egészséget eredményezhet. Minél több testmozgást végeztek az emberek, annál védettebbek voltak a mentális zavarokkal szemben – állapította meg a kutatás.

De az alacsony és a magas szintű testmozgás is több mint 50 százalékkal csökkentette a mentális betegségek kockázatát az inaktívakhoz képest.


A figyelmetekbe ajánljuk