méh

Elkészült a vakcina, ami megoldást nyújthat a méheket sújtó gyilkos kór ellen

Az Egyesült Államokban a kereskedelmi méhészek hamarosan hozzáférhetnek egy olyan vakcinához, amely megmentheti méhcsaládjaikat a méhek legpusztítóbb betegségétől.

A gyógyszert a Dalan Animal Health biotechnológiai vállalat tervezte, hogy kivédjék a tenyészeteket anyúlós költésrothadás vagy amerikai költésrothadás nevű betegségtől – amely a méhek leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése – amit a Paenibacillus larvae nevű baktérium okoz.

A gyógyszert a dolgozó méhek takarmányába keverik, majd orális formában jut el hozzájuk, ami a méhpempőbe kerül majd (a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás, szúrós illatú anyag, elsősorban a méhanya tápláléka, de élete első három napján minden méhlárva ezt a táplálékot kapja - a szerk.), hogy végül eljusson a méhkirálynőig.

Elkészült a vakcina, ami megoldást nyújthat a méheket sújtó gyilkos baktérium ellen

A kórokozónak csak egyetlen ismert gazdája van: a méhlárvák. A legfeljebb háromnapos lárvák a táplálékukba kerülő spórák elfogyasztásakor fertőződnek meg. A fertőzésre a legfiatalabb, kevesebb mint 24 órás lárvák a legérzékenyebbek. Ha a baktérium egyszer megfertőz egy méhcsaládot, szinte lehetetlen kiirtani.

A baktériumtól csak úgy lehet végleg megszabadulni, ha a méhészek felgyújtják a kaptárt, sőt a szerszámokat és a méheket is meg kell semmisíteni.

A spórák, ha nem égnek el, 70 évig vagy még tovább is életképesek maradhatnak, ugrásra készen, hogy megfertőzzék a következő kolóniát, amelyik az útjukba kerül. A baktérium akár három hét alatt is képes elpusztítani egy egész kaptárt, így a méhészeknek kevés idejük van reagálni.

2022-ben a Dalan Animal Health amerikai biotechnológiai cég szponzorált egy placebo-kontrollált kísérletet a vakcina biztonságosságáról és hatékonyságáról, amely kifejezetten pozitív eredményeket hozott. A gyógyszer nemcsak a dolgozókat és a királynőt védte meg a tesztelés során az méhpestisként is ismert betegségtől, hanem a következő generációnak is védettséget nyújtott azáltal, hogy a méhkirálynő petefészkébe került a hatóanyag.

Olvasd el ezt is! A vegán méz tényleg olyan, mint az igaz – de vajon a méheket is megvédi?

Unsplash/Bianca Ackermann

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) két évre szóló feltételes engedélyt adott, ezzel a világon elsőként hagytak jóvá egy méhek számára készített vakcinát. Szakértők szerint viszont jó esély van arra, hogy a kezelést az időhatáron túl is kiterjesztik nyilvános használatra.

A következő két évben a Dalan korlátozott mennyiségben fogja forgalmazni a vakcinát az amerikai méhészek között. Ezt követően, ha minden jól megy, a méhészek is közvetlen hozzáférést kaphatnak a vakcinához.

Ahogy a ScienceAlert cikke kiemeli: a mézelő méhpopulációk globális csökkenése komoly probléma a Földön. Csak az Egyesült Államokban az intenzív mezőgazdasági módszerek, a káros növényvédő szerek és az éghajlatváltozás – más tényezők mellett – 1962 óta a méhpopulációk 90 százalékos csökkenéséhez vezettek, amit a szakértők „globális beporzóválságnak" neveznek.

Ez is érdekelhet: Felére csökkentettük a méhek élettartamát, és ez nagy gond

A veszteség nemcsak a természetes ökoszisztémákat hozza sebezhető helyzetbe, hanem a globális élelmiszerellátás egyharmadát és az emberi faj alapvető táplálékát is veszélyezteti.

Jó példa erre a Harvard Egyetem tavaly decemberben közzétett tanulmánya, ami szerint a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékkal csökkenti a gyümölcsök, zöldségek és diófélék globális terméshozamát.

Ennek eredményeként sok embernek nehéz lesz hozzáférnie az egészséges élelmiszerekhez, ami a becslések szerint 427 000 többlet halálesetet okozhat egészségkárosodás miatt.


A figyelmetekbe ajánljuk