honey jar with honey comb

A dolog aggályos elvi alapon is, mégaggályosabb, ha az iparnak az állatokra gyakorolt hatását vizsgáljuk. Szerencsére azonban akadnak a mézre kiváló alternatívák, amennyiben ez elrettentene minket.


A mézet a gyűjtögető méhek állítják elő, akik nektárt gyűjtenek a virágokról, és lebontják a cukrokat. Végül visszatérnek a kaptárukba, hogy újra felöklendezzék a cukrot, és a friss nektárt átadják a kaptárban lévő fiatalabb méheknek. Ezek a fiatal méhek befejezik a cukor átalakítását mézzé. A méhek a mézet a méhsejtekben tárolják, mivel az táplálékforrásként szolgál, amely energiával látja el őket, miközben a hűvös teleken a kaptárat is fűti.

A mézelő méhek természetesen sokkal több mézet termelnek, mint amennyire a túléléshez szükségük van, ezért a méhészek összegyűjtik a felesleget, és palackba töltik a fogyasztók számára. A Vegan Society szerint azonban minden méh egész élete során mindössze egy tizenketted teáskanálnyi mézet termel.

Bár a méz állati eredetű melléktermék, amit a vegánok általában elleneznek, sok vegán azonban azzal is érvel, hogy a mézipar olyan hatalmas méreteket öltött, hogy a mézelő méhek szükségtelen stresszt élnek át, és rövidebb az élettartamuk emiatt. A Treehugger szerint a méhcsaládokból történő mézeltávolítás folyamata kárt okozhat a méheknek. Néha a méheket szándékosan ölik meg a kaptár ellenőrzésére, a betegségek terjedésének megállítására, vagy gazdasági okokból.

Szóval a válasz arra a kérdésre, hogy vegán-e a méz, sok szempontból is az, hogy nem. Semi elvi okokból, sem praktikus okokból. Szerencsénkre azonban léteznek vegán alternatívák. Egy hasonlóan édes, állati melléktermékektől mentes összetevőért próbáld ki a juharszirupot, az agavé nektárt, a melaszt, a barna rizsszirupot vagy a datolyaszirupot.

(Forrás: Food52)


A figyelmetekbe ajánljuk