a NASA mars helikptere

Kiderült, meddig repked a vörös bolygón a NASA Mars-helikotere

A tervezett öt repülésből álló küldetés már 21 repülésnél tart.


A miniatűr marsi helikopter most már legalább szeptemberig repülhet, jelentette be a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL). A hosszabbítás részeként az Ingenuity néhány különleges fejlesztést is kap, amelyek lehetővé teszik, hogy 1,8 kilogramm súlyú drón még merészebb repüléseket hajtson végre a vele 2021 februárjában landoló Perseverance rover misszió támogatására.

Amikor az Ingenuity 2021. április 19-én megtette az első próbajáratát, azt nemcsak az első bolygóközi repülésként, hanem annak konkrét bizonyítékaként is üdvözölték, hogy lehetséges repülőgépet vezetni a vékony marsi légkörben. A szélcsatorna-tesztek és a modellezés azt sugallta, hogy ez lehetséges, de a valós marsi repülés megpecsételte a dolgot. Az első kísérleti repülés mindössze 39,1 másodpercig tartott, és az azóta eltelt hónapok során az Ingenuity messze túlmutatott az eredeti terven, amely szerint az űrhajó öt repülést hajtott volna végre.

A múlt hétig 21 repülést hajtott végre, az Ingenuity összesen 38 percig repült, és 4,6 kilométert tett meg. Az Ingenuity új, kibővített küldetése során az lesz a feladata, hogy segítse a Perseverance-t a vörös bolygó Jezero-kráterében található folyó deltájának maradványainak feltárásában, ahol a rover leszállt, és ahol a tudósok az ősi mikroszkopikus élet jeleit remélik felfedezni. Az Ingenuitynek azonban ahhoz, hogy eljusson oda, egy összetett repülési tervet kell teljesítenie, amely új szoftverfrissítéseket is tartalmaz.

Az Ingenuity csapata folyamatosan alkalmazkodott, hogy támogassa a helikopter további küldetését, jegyezte meg ugyanebben a közleményben Teddy Tzanetos, a JPL Ingenuity csapatának vezetője. A csapattagok a repülési szoftverünk frissítéseit végzik, amelyek célja a működési rugalmasság és a repülésbiztonság javítása, mondta Tzanetos. Egy friss szoftverfrissítés például most felszabadítja az Ingenuity-t a korábbi 15 méteres repülési felső határról, ami a jövőbeni repülések során mind a légsebesség, mind a hatótávolság növekedését eredményezheti, áll a közleményben. Más frissítések lehetővé teszik az Ingenuity számára, hogy beállítsa a szélsebességét, illetve az alatta lévő terepszöveghez viszonyított helyzetét.

Az Ingenuity 22. repülésén, amelyre várhatóan legkorábban március 19-én kerül sor, az űreszköz nagyjából negyed 350 métert fog repülni, beleértve egy éles fordulatot a levegőben, hogy megkerüljön egy nagy dombot. Ezt követően még legalább két-három repülésre lesz szükség ahhoz, hogy elérjük a deltát, közölte a JPL. Miután az Ingenuity földet ér a deltában, segít majd a mérnököknek kiválasztani, hogy melyik száraz folyócsatornában irányítsák a Perseverance műveleteit, és potenciálisan tudományos célpontokat is találnak.

Ha ez jól megy, a helikoptert megbízhatják olyan geológiai jellemzők megfigyelésével, amelyeket a Perseverance a földön nem tud elérni. Az is lehet, hogy leszállási zónák és rejtekhelyek felkutatásával is foglalkozni fog egy tervezett jövőbeli minta-visszavételi küldetés számára. A Perseverance egyik fő küldetési célja, hogy mintákat gyűjtsön a Mars anyagából a Földön történő későbbi tanulmányozás céljából. A rover jelenleg nyolc mintát tart a tárolórendszerében, amelyek készen állnak a jövőbeli lerakásra; a remények szerint a NASA és az Európai Űrügynökség közös küldetése már 2031-ben visszahozza a Földre a tárolt mintákat.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk