A Mars Phobos nevet viselő holdja

A NASA szerint a Mars egyik holdja bele fog csapódni a bolygó felszínébe

A NASA Perseverance viselő marsjárója április közepén készített egy videót, amin a vörös bolygó két holdjának egyike látható, amint a Nap előtt áthalad. Ez még önmagában nem is lenne olyan furcsa, de a felvételeken a Phobos krumpli alakú. Vajon mit jelenthez ez?


Az űrügynökség sajtóközleményében azt írta, hogy a felvétel segít a tudósoknak jobban megérteni a hold pályáját és azt, hogy milyen hatással van rá a Mars gravitációja – írja a Futurism.

A tudósok már tudják, hogy a Phobos halálra van ítélve. Egyre közelebb kerül a Mars felszínéhez, a végzete az, hogy több tízmillió éven belül a bolygóba csapódjon

– olvasható a közleményben, melyből az is kiderül, hogy az elmúlt két évtizedben végzett napfogyatkozás-megfigyelések azt is lehetővé tették a tudósoknak, hogy jobban megértsék a Phobos lassú halálspirálját.

A jó hír az, hogy a Phobosz elkerülhetetlen pusztulása nem fog egyhamar bekövetkezni, ami azt jelenti, hogy a NASA tervei, miszerint embereket akar a Mars felszínére juttatni, továbbra is tervben vannak.

Ez már csak azért is fontos, mert a Perseverance elsődleges feladata, hogy a marsi élet nyomait és annak lehetőségeit kutassa.

A figyelmetekbe ajánljuk