marshelikopter
NASA/JPL-Caltech/ASU

Egy látványos légi fotót is készített az újra repülő Mars-helikopter

A NASA Ingenuity helikoptere már mint 50 marsi repülésen is túl van, és még mindig lenyűgöző teljesítményt nyújt.

Április 22-én az Ingenuity sikeresen végrehajtotta 51. misszióját. A repülés során 188 métert tett meg, 12 méteres magasságig emelkedve. A távot 4 m/s-os sebességgel haladva 136,9 másodperc alatt teljesítette a helikopter. A levegőben a helikopter készített pár látványos fotót is kísérőtársáról, a Perseverance roverről.

A fotón a bal felső sarokban látható marsjáró mozdulatlanul áll a marsi talajon, és szinte megkülönböztethetetlenül beleolvad a marsi sziklákba.

NASA/JPL-Caltech

A két robot egyébként felváltva küldözgeti vissza a jobbnál jobb fotókat. A múlt héten éppen a Perseverance készített egy képet az Ingenuityről, amelyen a helikopter rotorjain felgyülemlett marsi por látható.

Az Ingenuity mostani repülése mindössze kilenc nappal az 50. repülése után történt. Az 1,8 kilogramm súlyú, kétrotoros helikopterrel eredetileg mindössze öt repülést terveztek végrehajtani, hogy kiderüljön, lehetséges-e a repülni a Mars légkörén. A 2021 áprilisában végrehajtotta az első repülését, végül pedig a helikopter a Perseverance hű társa lett.

A figyelmetekbe ajánljuk