Ingenuity.

Nem lehet leállítani! Újabb rekordot döntött meg a Mars-helikopter

Az eredetileg öt repülésre tervezett Ingenuity csütörtökön (április 13-án) teljesítette az 50. repülését, és 146 másodperc alatt 18 méterrel a Mars felszíne fölé emelkedett – magasabbra, mint valaha.


Az 1,8 kilogramm súlyú drón felderítőként szolgál a NASA Perseverance rover missziója számára, és olyan kulcsfontosságú technológiákat tesztel, amelyek segítségével az elkövetkező években mintákat hozhatnak vissza a Vörös Bolygóról.

Egyetlen ilyen típusú eszköz sem repült még a Földön kívül, mielőtt az Ingenuity 2021. április 19-én megtette első próbaugrását, alig két hónappal azután, hogy a Perseverance fedélzetén leszállt a Mars Jezero-kráterének talaján.

Az Ingenuity 40 másodperces repülése során 3 méter magasan lebegett a föld felett, és ezt a mérföldkövet a NASA akkori tudományos vezetője, Thomas Zurbuchen „igazi földönkívüli Wright Brothers-pillanatnak" nevezte.

Az Ingenuity földre szállása már önmagában is mérföldkő volt, mivel a marsi légkör meglehetősen vékony, és a Földről senki sem tudja közvetlenül a helikoptert irányítani: a kommunikáció és az észlelés közötti időeltolódás túl nagy a valós idejű irányításhoz.

Ez is érdekelhet: Idegen tárgy ragadt a NASA Mars-helikopterére

Annak érdekében, hogy a küldetéstervezők felkészülhessenek a minta-visszahozatalra és más jövőbeli forgószárnyas küldetésekre, az Ingenuity továbbra is óvatosan feszegeti határait. A közelmúltban egy szoftverfrissítéssel bevezetett új „mérséklési képesség" lehetővé teszi a drón számára, hogy saját maga válassza ki a leszállási zónát, ha az alapértelmezett területet túl sziklásnak vagy veszélyesnek ítéli.

A navigációs rendszerét is frissítették, hogy digitális magassági térképeket tartalmazzon, amelyek figyelembe veszik a hegyeket, amelyeken az eredeti repülési útvonalától mérföldekre kell navigálnia.

Eközben a csapat nyomon követi, hogyan repül az Ingenuity a marsi légkörben, emellett vizsgálják a napelemein lassan felgyülemlő por mennyiségét, a fémet hajlító hőt és hideget, valamint más kulcsfontosságú paramétereket, hogy a kopterek következő generációját még erősebbé tegye.

Amikor a két új, SRH (sample return helicopters) becenévre keresztelt helikopter megérkezik, új funkciókat is tartalmazni fognak, például egy olyan pontos leszállórendszert, amely lehetővé teszi számukra, hogy felszedjék az elrejtett mintacsöveket.

A kutatók szerint nehéz megjósolni, hogy az Ingenuity meddig fog még repülni, bár továbbra is kiváló állapotban van. Az egyetlen potenciálisan életkorhatárt jelentő fogyóeszköz a lábcsillapító, amelyet arra terveztek, hogy minden egyes leszállást lágyítson, de ezek elvesztése „nem feltétlenül jelenti a véget", mivel a repülési pályák átalakíthatók a lágy földet érés eléréséhez.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk