fekvő majom
Nem részegeskednek, de szeretik a gyümölcstartalmú etanolt.

Robert Dudley, a Berkeley Egyetem biológusa 25 éve kutat az emberek alkohol iránti szeretete után. 2014-ben könyvet is írt, amelyben azt állítja, hogy az alkohol iránti vonzalmunk évmilliókkal ezelőtt alakult ki, amikor majom- és majom-elődeink felfedezték, hogy az alkohol illata az érett, erjedő és tápláló gyümölcsökhöz vezeti őket.

Egy új tanulmány most alátámasztja ezt az elképzelést, amelyet Dudley csak „részeg majom" hipotézisnek nevez.

A tanulmányt Christina Campbell, a Northridge-i Kaliforniai Állami Egyetem (CSUN) primatológusa és végzős hallgatója, Victoria Weaver vezette, akik Panamában gyűjtötték a fekete pókmajom (Ateles geoffroyi) által elfogyasztott és eldobott gyümölcsöket. Megállapították, hogy a gyümölcsök alkoholtartalma jellemzően 1-2 térfogatszázalék között volt, ami az érő gyümölcsökben lévő cukrot fogyasztó élesztőgombák természetes erjedésének mellékterméke.

fekete pókmajom

Shutterstock

A kutatók emellett vizeletet is gyűjtöttek a szabadon élő majmoktól, és megállapították, hogy a vizelet másodlagos alkohol-metabolitokat tartalmaz. Ez az eredmény azt mutatja, hogy az állatok valóban energiaként hasznosították az alkoholt – az nem csak áthaladt a szervezetükön.

Most először tudtuk kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vadon élő főemlősök emberi beavatkozás nélkül fogyasztanak gyümölcstartalmú etanolt

– mondta Campbell, a CUSN antropológus professzora

Dudley nyolc évvel ezelőtt a The Drunken Monkey (A részeg majom) című könyvben ismertette elképzelésének bizonyítékait. A mérések kimutatták, hogy néhány, a főemlősök által ismert gyümölcsnek természetes módon magas, akár 7%-os alkoholtartalma van. Akkoriban azonban nem rendelkezett olyan adatokkal, amelyek azt mutatták volna, hogy a majmok előszeretettel keresik és eszik meg az erjedt gyümölcsöket, vagy hogy megemésztik a gyümölcsben lévő alkoholt.

A mostani kutatásban viszont megállapították, hogy a gyümölcsök, amelyeket a majmok szagolgattak és harapdáltak, rendszeresen 1-2% közötti alkoholtartalmúak voltak, ami körülbelül fele az alacsony alkoholtartalmú sörök koncentrációjának Az általuk gyűjtött érett gyümölcsök a Vörös mombin fájáról származtak, ami a majmok étrendjének fontos része. A gyümölcsöt azonban az őslakosok Közép- és Dél-Amerika-szerte évezredek óta használják chicha, erjesztett alkoholos ital készítésére is.

A tanulmány szerint a majmok valószínűleg a kalóriák miatt fogyasztották az etanolt tartalmazó gyümölcsöt. Az erjesztett gyümölcsből több kalóriát kaptak, mint az erjesztetlen gyümölcsből. A magasabb kalória pedig több energiát jelent.

Minden bizonnyal nem a bódító hatása miatt fogyasztják a gyümölcsöt.

Valószínűleg nem is rúgnak be, mert a beleik megtelnek, mielőtt elérnék a bódító szintet. Mégis valamilyen fiziológiai előnyt biztosít.

– mondta Dudley, aki szerint az emberi ősök is előnyben részesíthették az etanoltartalmú gyümölcsök fogyasztását, a kalóriák miatt.

(ScienceDaily)


A figyelmetekbe ajánljuk