elon musk
Getty Images

Elon Musk agyi chipje majmokat ölt meg

A múlt héten napvilágot látott vádak szerint, Elon Musk Neuralink nevű cége tizenöt majom haláláért felel.


A szóban forgó majmokba Elon Musk Neuralink agyi chipjeit ültették be egy hároméves, 2017 és 2020 közötti tanulmány keretén belül a Kaliforniai Davis Egyetemen. A klinikai kísérletben részt vevő tizenhét majom közül állítólag tizenöt elpusztult. Ez az információ az állatjogi szervezet, a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) vizsgálatát követően került napvilágra, amely több mint 700 oldalnyi dokumentumot átnézve jutott el ezekhez az adatokhoz.

Musk 2016-ban nyolc másik emberrel együtt alapította a Neuralinket azzal a céllal, hogy az emberek egy agyukba ültetett chip segítségével kommunikálhassanak az internettel. A cég a saját szavaival élve arról szól, hogy ultra-nagy sávszélességű agy-gép interfészeket fejlesztenek ki az emberek és a számítógépek összekapcsolására. Bár ez a technológia úgy hangzik, mint egy disztópikus sci-fi rémálom, ami valószínűleg azzal végződne, hogy a Tesla reklámokat sugározna közvetlenül az agyadba, miközben alszol, a cégnek ennél sokkal nagyobb ambíciói vannak: részben azért tervezték, hogy a bénult embereknek segítsen könnyebben kommunikálni a világgal.

Ez dicséretes cél, de nem világos, hogy a tudomány közel áll-e ahhoz, hogy elérje a kívánt eredményt. Ám a mostani felfedezések komoly kétségeket ébresztenek a technológia emberi használatra való alkalmasságát illetően.

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a kísérletben használt majmok elpusztultak, a haláluk jellege különösen borzalmas volt. Így PCRM az UC Mezőgazdasági Minisztériumához intézett panaszlevelében az állatjóléti törvény súlyos megsértésével vádolta Elon Musk cégét.

Egy blogbejegyzésben a Neuralink elismerte, hogy nyolc majom valóban elpusztult, de a többi hétről nem tettek említést. A halálesetek okai között szerepelt egy, az FDA által jóváhagyott termék (BioGlue) használatával kapcsolatos műtéti komplikáció, egy eszközhiba és négy feltételezett, eszközzel összefüggő fertőzés. A vállalat továbbá hozzátette, hogy abszolút elkötelezett az állatokkal való munka iránt, s a lehető leghumánusabb és etikusabb módon arra törekednek, hogy könyörületesek legyenek az állatokkal, amiért oly sokat tesznek az emberiségért.

(Dazed)

A figyelmetekbe ajánljuk