fehérorrú cerkóf
Igazi régi vágású, középkori romantikát fedeztek fel kutatók egy majomfajnál. Ugyan nincsenek a történetben bátor lovagok, akik megmentik a bajbajutott hercegnőt a sárkány karmai közül, de egészen hasonló jelenség figyelhető meg a fehérorrú cerkófoknál.

Az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) kongói programja és a Nouabalé-Ndoki Alapítvány tanulmányából kiderül, hogy a faj nőstény egyedei a hímek segítségért kiáltanak, ha bajba kerülnek – írja a Phys.org. Mint kiderült, a nőstények egyedi hangkeltéssel hívják oda a hímeket, ha ragadozók, például leopárdok tartózkodnak a környéken.

A kutatók 19 populációt figyeltek meg a Kongói Köztársaság északi részén fekvő Nouabalé-Ndoki Nemzeti Parkban. Kiderült az is, hogy a nőstények egészen addig kiáltanak segítségért, amíg a különböző hím egyedek nem kezdenek el a védekezéssel kapcsolatos hangokat hallatni. Ráadásul a különböző zajkeltések nagyban függenek az egyedek nemétől.

Mindez egy igazi versenyhelyzetet szül: a későbbi szaporodási lehetőségeket nagyban befolyásolja a hímek „lovagiassága". Aki nem hagyja figyelmen kívül a segítségkérést, az a csoporton belül „jó hírnévre" tehet szert a nőstények között, és javítja a szaporodási kilátásait.

Akit pedig mindez hidegen hagy, az nagyobb valószínűséggel hagyja el idő előtt a csoportot. Frederic Gnepa Mehon, a tanulmány vezető szerzője ez arra is utal, hogy a nőstények nagy beleszólásuk van abban, hogy kit választanak ki a párjuknak.

Ráadásul a szakértők egy új hangtípust is felfedeztek, amit a hímek akkor adtak ki, amikor egy leopárdmodellel találkoztak, amit a kutatók hoztak létre.


A figyelmetekbe ajánljuk