Több mint 500 új fajt fedeztek fel 2020-ban

A londoni Természettudományi Múzeum szakemberei által felfedezett új fajok között megtalálhatóak darazsak, méhek, kígyók, majmok és többféle bogár is.


A szakértők rengeteg olyan fajt fedeztek fel, amelyek a tudomány számára a tavalyi évig ismeretlenek voltak, beleértve az új zuzmókat, darazsakat, mini tarantulákat és egy tüdő nélküli szalamandrát is.

"Egy olyan évben, amikor a biomassza globális tömege kisebb, mint az ember termelte tárgyak tömege, sürgősen dokumentálnunk kell. Az 503 újonnan felfedezett állat emlékeztet minket arra, hogy egyetlen kíváncsi, rendkívüli hatalommal rendelkező faj vagyunk, mely kezében tartja sok más faj sorsát"

– mondta Tim Littlewood, a múzeum igazgatója.

A kutatók eddig csaknem kétmillió különböző életformát ismertek meg és neveztek el a Földön, de valódi számuk a korábban becsült 8,7 milliónál is jóval több lehet. Az új DNS-elemzéses technikáknak köszönhetően a látszólag hasonló élőlények különbözőségei is felismerhetővé váltak az elmúlt évek során.

A leglátványosabb felismerés a Trachypithecus popa (Popa langur) nevű majomfaj felfedezése volt, ugyanis korábban más egyedekkel keverték össze őket. Élőhelyük egy mianmari kihunyt vulkán és súlyosan veszélyeztetettnek számítanak, mindössze 200-260 példány él belőle a vadonban.

A figyelmetekbe ajánljuk