Új medúzafajt fedeztek fel Puerto Rico mellett

A NOAA (Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal) magas felbontású kamerafelvételek segítségével egy új tengeri fajt azonosított az óceán mélyén.


A felfedezés 2015-ben történt Puerto Rico mellett, a Guajataca Canyonnál, négy kilométeres óceáni mélységben. Általában több évre van szükség, amíg megbizonyosodnak a kutatók arról, valóban egy ismeretlen szervezetről van szó. Jelen esetben, csak kamerafelvételekre hagyatkozva, öt év tanulmányozás kellett az új faj bejelentéséig. A Duobrachium sparksae létezéséről ugyanis nemrég közöltek publikációt a kutatók ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

Nagyon egyedi, mivel teljesen a magas felbontású képfelvételekre hagyatkozva írtunk le egy új fajt. (…) A videó olyan információkat is biztosít, mint a tengeri lény részletes morfológiai felépítése, megtudjuk például a szaporító szervek helyét is.

─ nyilatkozta Allen Collins, a NOAA tengerész biológusa.

D. sparksae legfőbb tulajdonsága a hagymás, léggömbszerű test, emellett két kiemelkedő csápkarral is rendelkezik. Az új faj a bordásmedúzák (ctenophora) családjába tartozik, amely többek között abban különbözik a hagyományos medúzáktól, hogy ragadozó és hermafrodita. Az alábbi videóban láthatunk felvételeket róla:

A kutatók három egyedet figyeltek meg a Mély Felfedező nevű, távvezérelt jármű segítségével. Várnak egy újabb találkozásra a fajjal, amikor begyűjthetik az egyedeket megfigyelésre, ám a tapasztalatok alapján erre lehet, hogy csak évtizedek múlva lesz lehetőség. Amennyiben fel is tudnák hozni az állatot négy kilométer mélyről, zselés jellege miatt a megőrzése nehézségekbe ütközne.

A figyelmetekbe ajánljuk