Könyörtelenül, de tudatosan lopják meg a turistákat a makákók

Könyörtelenül, de tudatosan lopják meg a turistákat a makákók

Nem csak szórakozásból fosztogatnak: komoly értékbecslés előzi meg a folyamatot.

Ha Délkelet-Ázsiába utazik az ember, nem árt odafigyelni az értékeinkre. Ráadásul nem az esetleges zsebtolvajoktól kell félteni leginkább a tárgyainkat: a majmok jelentik az igazi veszélyt. Számtalan videó kering az interneten, ahogy a turisták szinte már könyörögnek az állatoknak, hogy adják vissza az elkobzott telefonjaikat vagy bármit, amit éppen sikerült megszereznie a majmoknak.

Az egyik legismertebb bűnbarlang Bali, azon belül is az Uluwatu templom környéke, ahol a közönséges makákók garázdálkodnak. Eddig is lehetett sejteni, de most egy friss tanulmány kimutatta:

a majmok egy része szándékosan lop el olyan tárgyakat, amelyek az emberek számára fontosak lehetnek, hogy ezzel a legjobb jutalmat kapják később.

A kanadai Lethbridge-i Egyetem és az indonéziai Udayana Egyetem kutatói 273 napon át videózták a makákók és a templomba látogató turisták viszonyát. Mint kiderült, a majmok előszeretettel lopnak el mobilokat, pénztárcákat, mint más, kevésbé értékes tárgyakat. Ráadásul ezeket képesek értékelni is, és egy értékesebb tárgynál nagyobb jutalmat várnak cserébe – általában több élelmet.

A kutatók kategorizálták is az ellopott tárgyakat: az alacsony értékű kategóriába tartozó eszközöket (például üres edények, kiegészítők) a turisták ritkán cserélték vissza. A közepes értékűeket (például kalapok, cipők) már gyakrabban, míg a magas értékű tárgyakat (szemüvegek, elektronikus eszközök, pénztárcák) szinte minden minden alkalommal kicserélték a majmokkal. Ennek tudatában lopkodtak a makákók is.

A rögzített felvételek közül a leghosszabb „tárgyalás" 17 percig tartott, amíg az állat végre hajlandó volt visszaadni az eltulajdonított tárgyat a számára elfogadható értékért cserébe.

Mindezt a kutatók szerint a majmok négyéves korukig tanulják az idősebb társaiktól. Ráadásul minél idősebbek, annál profibb eszközöket vetnek be a figyelmetlen turisták ellen.

(Gizmodo)

A figyelmetekbe ajánljuk