vérnyomásmérés
Egy gyors légzőszervi edzés csökkenti a szívbetegségek kockázatát anélkül, hogy egyetlen lépést kocognánk vagy egyetlen súlyt is megemelnénk.

Egy ötperces edzés csökkentheti a szívroham kockázatát, növelheti a sportteljesítményt és javíthatja a gondolkodást – derült ki egy kutatásból, amit a PsyBlog szemlézett röviden.

A dolog kulcsa egy bizonyos légzőizom-erősítő edzés (röviden IMST), amit az 1980-as években fejlesztették ki a légzőizmok javítására az olyan tüdőbetegségekben szenvedőknél, mint a hörghurut, az asztma és a tüdőtágulás.

A gyakorlat egy kézzel vezérelt eszközön keresztül történik, ami miatt a páciensnek erősebb légzést kell végrehajtania. Mindez növeli a tüdőkapacitást és javítja a testmozgás teljesítményét – így könnyebbé teszi a légzést is.

Nagyjából úgy kell ezt elképzelni, mintha egy olyan szívószálat szívnánk, ami közben a másik irányból valamennyire visszaszív. A gyakorlatra léteznek speciális eszközök, de lényegében bárhogyan el lehet végezni, a lényeg, hogy a légzés kisebb ellenállásba ütközzön.

Az IMST alapvetően egy erőnléti edzés azoknak az izmoknak, amelyek a légzésért felelősek.

Az edzést gyorsan elvégezhetjük otthon vagy az irodában is, anélkül, hogy át kellene öltöznünk; ráadásul úgy tűnik, hogy kifejezetten jótékonyan hat a vérnyomás csökkentésére és a kognitív és fizikai teljesítmény fokozására is.

2016-ban egy kutatás megállapította, hogy napi 30 nagyobb ellenállással végzett belégzés segített az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegeknek.

Az állapot a gyenge légzőizmokkal rendelkező embereknél fordul elő, amikor a torokizmok véletlenszerűen ellazulnak és elzárják a légutakat alvás közben – horkolás és a légszomj például a betegség egyik legfőbb tünete.

A vizsgálatban résztvevőknél hat hét elteltével a pihentetőbb alvás mellett a terápia egy nem várt mellékhatása is kialakult.

Az alanyok szisztolés vérnyomása gyorsan 12 higanymilliméterrel csökkent, ami jobb, mint sok gyógyszeré, és kétszer akkora, mint egy aerob testmozgás hatása.

Ha a szisztolés vérnyomás értéke például 130 mmHg, akkor ez azt jelenti, hogy napi 30 inhaláció 118 mmHg-ra csökkentheti.

Ugyan a napi 30 perc testmozgás is csökkentheti a vérnyomást, de a felnőttek nagyjából 5%-a követi csak a gyakorlatot, ezért akik nem akarnak ennyit mozogni, jó megoldás lehet.

Pláne, hogy a kutatások szerint a középkorúak 65%-a szenved magas vérnyomásban.

A nemrégiben végzett klinikai vizsgálat előzetes eredményei azt is megerősítették, hogy az IMST gyakorlatot végző csoport jobban teljesített különböző memória- és kognitív teszteken is, valamint javult a nagy artériák működése is.


A figyelmetekbe ajánljuk