emberi agy
Nem rossz kiindulópont, ha érdeklődünk a mások iránt.

A kutatások szerint egyes személyiségjegyek összefüggenek a sportossággal, a szorgalommal, vagy akár az IQ-szinttel is. Egy tanulmány szerint van két tulajdonság is, amelyek ha megvannak bennünk, bizonyítottan magasabb intelligenciahányadosunk van.

A PsyBlog oldalán röviden bemutatott tanulmány vezető szerzője Jeremy Dean pszichológus volt, a vizsgálatokat 381 19 és 89 éves kor közötti ember közreműködésével végezték. A tesztek során kognitív képességek alapján külön csoportokat alkottak a fontos, személyiségből adódó különbségek kiszűrésére.

Végeredményként megállapították, hogy az új tapasztalatokra való nyitottság és az extrovertált gondolkodás egyaránt magasabb intelligenciához kapcsolódik. Azok a résztvevők, akik érdeklődtek az új információkról, bizonyítottan aktívabb képzelőerővel, nagyobb szépérzékkel és intellektuális kíváncsisággal voltak megáldva.

Emellett a nyitottabb emberek tovább megőrzik a kapott információkat, mert jobban tudják rövid távon tárolni az emlékeiket. A tanulmányban megfigyelt típust kristályosodott intelligenciának nevezték a szakértők. Ezt főként az általános ismeretek és a szókincs segítségével tesztelik.

Más kutatások azt is megállapították, hogy a magas intelligenciájú emberek gyakran függetlenek és távolságtartók.

A mostani kísérletben volt egy csavar is: a 60 év feletti alanyok ugyanolyan jól teljesítettek, mint a fiatalabb korosztály.

„Az eredmények arra is utalnak, hogy a személyiség-intelligencia kapcsolatokban különbségek vannak azok között, akik időskorban is megőrzik az általános kognitív képességek normális szintjét, és azok között az idősebb felnőttek között, akik kognitívan fölényben vannak”

— írják a tanulmány szerzői.


A figyelmetekbe ajánljuk