vegan plate

Amikor valaki a veganizmus mellett dönt, változtatásokat kell véghez vigyen.


Általában három oka van annak, ha valaki vegán szeretne lenni: állatvédelem, fenntarthatóság, egészséges életmód. Ez a zöld életforma azonban nem egyszerű, így szükségünk lesz néhány tanácsra a váltáshoz.

Amikor vegánok leszünk, nemcsak az étrendet kell megreformálni, hanem életmódot kell váltani. A változás a ruháinkra és szépítő szerekre is vonatkozik.

A bőrt le kell cserélni műbőrre, a szőrt műszőrre, ez utóbbi azonban káros lehet a környezetre nézve. A ruhák esetében mindig nézzünk utána, hogy mennyire veszik igénybe az állatokat és a környezetet az anyagok. Ma már több vegán szövet közül válogathatunk.

Ezután jöhetnek a kencék. Több márka is átállt a vegán, állatkísérlet-mentes üzemre. Ezek között érdemes szétnézni. A The Body Shop is egy ilyen márka például.

Mivel a veganizmus tudatos életmódot igényel, a bevásárlás lassú lesz. Néha nekünk kell elolvasni az összetevőket, mivel nem minden terméken tüntetik fel, hogy vegán-e vagy sem. A Cruelty Cutter, Happy Bunny applikációk, valamint a crueltyfreekitty.com, peta.org weboldalak segítségünkre lehetnek ebben.

„A vegán étrend hús, tejtermék vagy tojás helyett a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak tápanyagain alapul."

olvasható a TBS cikkében.

Az átállást lehet radikálisan kezdeni, de fokozatosan, türelemmel is, például húsmentes napok beiktatásával. Kezdésnek készítsünk olyan hús- és tejtermékmentes ételeket, amiket már ismerünk, amit eddig is ettünk. Ezután jöhet az új receptek kipróbálása, ehhez nem árt, ha nyitottak vagyunk.

A jó hír az, hogy mindenre van alternatíva. Hús helyett ott van atempeh, tofu, szejtán, a hüvelyesek. Hal helyett pedig az avokádó sushi, articsóka, alga. A tejtermékeket helyettesíthetjük a következőkkel: zabtej és bármilyen más növényi tej, kesusajt, kókusztejszín, olívaolaj. Tojás helyett próbáljuk ki ezeket: tofuból vagy csicseriborsóból készült „tojás", sütéshez banán, chia mag, almaszósz, fekete bors az íz miatt. Agavé-, datolya- vagy juharszirup helyettesítheti továbbá a mézet.

Az, hogy valami vegán, nem jelenti azt, hogy egészséges. Ezért az állati eredettől mentes csokoládé, chips folyamatos fogyasztása nem megoldás. Figyeljünk a mérsékletességre, valamint a D-vitamin, B12-vitamin, cink, jód és protein bevitelre.

Néhány tévhit is kering a vegánság körül. Például, hogy drága mulatság. Az éttermi választék, a kész ételek valóban magas árban kaphatóak, de ha alaposan válogatunk összetevőket és magunknak főzünk, nagy bajunk nem lehet belőle.

Az, hogy egészséges, vagy nem egészséges emellett nem kőbe vésett dolog. Csakis rajtunk múlik, hogy egészséges lesz-e a vegán diétánk vagy sem. Elterjedt az a nézet is, hogy ez csak egy divathóbort. Ám mindenki saját maga dönt a testéről, ezért jobb, ha nem foglalkozunk az ilyen véleményekkel, de mi is fogadjuk el, ha valaki nem a veganizmus mellett voksol.

Összességében elmondható, hogy nehéz a tudatos átállás, ezért próbáljunk meg fokozatosan váltani, ha szeretnénk vegán életmódot folytatni. Mások véleményét pedig tartsuk tiszteletben, de ne vegyük magunkra, hiszen mindenki a saját életéért felelős elsősorban.

(Forrás: The Body Shop)


A figyelmetekbe ajánljuk