zero waste csomagolásmentes bolt

Nagy eredménynek számít a tudatos vásárlás terjedése kapcsán, hogy egyre kevesebb embernek kell már bemutatni, mit is takar a zero waste bolt fogalma. Budapesti és ráadásként egy budaörsi csomagolásmentes üzletet mutatunk most be.


Az elmúlt években itthon is fontos változást tapasztalhatunk a környezettudatos életmódot érintő trendekben: sok vásárló a klímaváltozás és kollektív pazarlás ellen már nem tartja elég határozott válasznak a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítható csomagolásokat. Sokan ennél gyökeresebb életmódváltást követelnek – mind maguktól, mind a környezetüktől.

A hulladékmentes bevásárlás valóban meghatározó váltás: a megnyugtató zöld feliratok és címkék helyett a teljesen csomagolásmentes megoldás kezdetben látszólag kényelmetlen, és sokkal több gonddal jár, mint a megszokott szupermarketekben, vagy akár kisebb, helyi üzletekben való bevásárlás. Az ember (és a környezetünk) azonban sokkal többet nyer vele, mint a papucsban megtett túrákkal a szemétledobóig.

Unsplash / Markus Spiske

A Magyarországon működő zero waste boltok olyan egyedi vásárlóközösséget és környezettudatos légkört ígérnek, ami túlmutat a pazarlással szemben érzett bűntudaton. Ezek az üzletek, kávézók, teázók egyrészről segítenek a környezettudatos életmód elsajátításában, ennek oktatásában, másrészről átlátható és őszinte kapcsolatot teremtenek vásárló és termelő között.

A társadalmi témákkal és fenntarthatósági kérdésekkel foglalkozó dearsociety.hu nemrég megjelent válogatásából szemezgettünk.

Ligeti Bolt

Ligeti Bolt

Facebook / Ligeti Bolt Csomagolasmentes.hu

A Sipos Melinda által megálmodott és -alapított Ligeti Boltok a zero waste mozgalom itthoni követőinek fontos bázisává váltak. Működésével nem csupán a hulladékmentes életmódot támogatja, de számos olyan hazai kisvállalkozás termékeit is népszerűsíti, akik a minőségi, tudatos gazdálkodás jegyében, nagy gonddal készítik el termékeiket. A boltban kaphatóak például az Óföldeáki Tésztaüzem klasszikus és ízesített tésztái, a máriahalmi Hétforrás Birtok szabadtartásból származó, antibiotikum- és hormonmentes tejtermékei, a Mamka tradicionálisan elkészített, egyedi szörpjei és lekvárjai, és más natúr, kézműves családi vállalkozások és kisüzemek termékei. A Ligeti Bolt saját webshoppal is rendelkezik, ahol az élelmiszerek és natúrkozmetikumok mellett a hulladékmentes életmód alapvető kellékeit (üvegeket, zsákokat, tisztítószereket) is beszerezhetjük.

1137 Budapest, Katona József utca 9-11.
1111 Budapest, Budafoki út 9-11.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

Ne pazarolj!

Ne Pazarolj! Zero Waste Bolt \u00e9s K\u00e1v\u00e9z\u00f3 bels\u0151 tere

Facebook / ne pazarolj

A Ne Pazarolj! Zero Waste Bolt és Kávézó nevével is büszkén hirdeti legfontosabb küldetését: a feleslegesen halmozódó lakossági szemét csökkentését és az egyéni felelősségvállalást. A Ligeti Bolthoz hasonlóan a Ne Pazarolj! termékpalettája is kistermelői, bio és fenntartható árukból áll. A különböző szárazáruk, édességek, hulladékmentes használati tárgyak, tisztítószerek és olajok kínálata folyamatosan bővül, a friss zöldséget és gyümölcsöt pedig a bolttal szorosan együttműködő Farm2Fork, azaz Horváth Boldizsár termelő biztosítja, aki a főváros számos fine dining és tudatos éttermének szállít szezonális, hazai terményeket. A Ne Pazarolj! szintén működtet webshopot, emellett pedig online maradékmentő workshopot is tartanak a Four Bites jóvoltából, a zero waste mozgalom kezdő és haladó követőinek egyaránt. Nemes Rékával, a budapesti Ne pazarolj Zero Waste Shop & Café egyik megálmodójával a Dear Society tavaly készített interjúja ide kattintva olvasható.

1027 Budapest, Fő utca 79.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

Næked Csomagolásmentes Bolt és Teázó

A Naeked Bolt \u00e9s K\u00e1v\u00e9z\u00f3 el\u0151tt

tenaeked.hu

Életmód és életérzés – a Naeked Bolt és Kávézó alapítópárosa egészen különleges légkört teremtett a környezettudatos üzlethelységgé alakított egykori borospincében. A hangulat nem csak a csomagolásmentes vásárlásé, Orosz Flóra és Gyöngyösi Noémi egy csésze kávéra vagy teára is szívesen vár mindenkit. Széles termékkínálattal találkozunk: olajok, magvak, aszalványok, nassolnivalók, saját készítésű magtejek és magvajak, sőt, készételek is találhatóak boltjukban. Bár a csomagolásmentes üzletek minden alapterméke megvásárolható a Naekedben, mégis muszáj kiemelnünk a saját receptúra alapján készült kávékeverékeket, a BLCKEST Blendet és a PERU Huabal Cajamarcát, melyek az arabica kávé két egészen eltérő profilját kínálják, és természetesen haza is vihetjük őket, miután ittunk belőlük egy csészével.

1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4.

Webshop ✓ Zero waste kiegészítők ✓ Házhozszállítás ✓

Gramm Bolt (Budaörs)

Gramm zero waste bolt bels\u0151 tere

Facebook / Gramm

A budaörsi Gramm megnyitása kapcsán sokat emlegették a viszonylag rövidéletű műanyagmentes bolt, a NoPack esetét. A NoPack bezárása azonban nem rettentette el a Gramm alapítóit, és úgy döntöttek, folytatják a Budapest-közeli, mégis a központtól távolabb eső települések vásárlóközösségeinek edukálását. A bolt széles termékkínálattal rendelkezik, a hagyományos csomagolásmentesen árusított rizsen, kásán és liszten kívül számos hazai kistermelő és gyártó termékeit is forgalmazza. A Gramm polcain megtalálhatóak az első magyar vegán termékcsalád, az ALL IN Natural Food vegán joghurtjai és krémjei, emellett állandóan rendelhető a budakeszi Szívügyem Kispékség kovászos pékárukínálata, a Viblance granolái, az Ezercsepp Méhészet mézei és a Dékány Manufaktúra lekvárjai (hogy csak néhányat említsünk a sok közül). A Gramm Bolt a járványhelyzettel is igyekszik megbirkózni: a bolt teljes kínálata rendelhető online, így biztosítva a környezettudatos és érintkezésmentes vásárlást.

2040 Budaörs, Szabadság út 11.

Webshop ✓ Házhozszállítás ✓


További zero waste üzleteket találsz a Dear Society cikkében ide kattintva.

Forrás: dearsociety.hu
Szerző: Magyari Petra

A figyelmetekbe ajánljuk