Újrahasznosított boros kellékek

A borozóteraszunk ékkövei lehetnek az átalakított palackokból készített virágkaspók

Raklapból kanapé, palackból csillár? Okos boros megoldások következnek!

A környezetre kedvezőbb hatással van, ha az ipari újrahasznosítás helyett a tárgyakat más formában, illetve új céllal ismét felhasználjuk. A borkedvelők különösen szeretik boros kellékekel körülvenni magukat, íme néhány kreatív ötlet tőlük, nekik!


Szerző: Tóbiás Lilla

Pénztárcabarát lakberendezés

boros hord\u00f3

Sok kézügyességet igénylő megoldás, de nem lehetetlen

Fotó: Unsplash

Nem kell nagyüzemi felhasználónak lennünk, elég egy nyitott és készséges borászatot találnunk, ahol szívesen foglalkoznak a hóbortunkkal, és rendelkezésünkre bocsátanak néhány raklapot, kiszuperált hordót, amelyekből lelkes és ügyes férfiak kerti bútorokat, biciklitárolót vagy hálószoba-garnitúrát tudnak varázsolni – jó pár, ebből a célból beszerzett szerszámmal, néhány szabad hétvége ráfordításával és a családtagok támogató jelenlétével.

Egyszerű és olcsó megoldás franciaágy helyett raklapra helyezni a matracot, a raklapokat szétfűrészelve és újra összeilletve azonban kanapé és tárolópolc is készülhet belőlük. Hordókból ugyanezt megalkotni kicsit nagyobb kézügyességet igényel, de nem lehetetlen! Szintén pénztárcabarát megoldás, ha boros farekeszekből állítjuk össze könyvespolcrendszerünket, sőt párnát belehelyezve kisállatfekvőhelynek is megfelel egy fadoboz.

A parafa dugót könnyűszerrel újrahasznosíthatjuk, képet, alátétet, parafa táblát ragasztva belőle, akit pedig a borosüveg látványa tölt el kellemes érzésekkel – még akkor is, ha üresek –, a palackokból csillárok és kínálótálak készülnek. Érdemes körülnézni az Etsy felületén, mely a világ legnagyobb online kézműves piactere, kincsekre bukkanhatunk!

Kézműveskedés gyerekkel

\u00dajrahasznos\u00edtott boros kell\u00e9kek

Páratlan kiegészítők

Fotó: iStock

Megoszlanak a vélemények, hogy gyermekünket mikor és hogyan avassuk be szenvedélyünkbe. A franciák korán kezdik: a borfogyasztás a gasztronómia szerves része, és otthon, családi körben is kinyitnak egy-egy palack bort az étkezések alkalmával, amitől nem tiltják a kiskorúakat (ennek ellenére Franciaországban nem népbetegség az alkoholizmus). Ebből kiindulva talán az sem ördögtől való, ha a már kiürült üvegeket és dugóit varázsoljuk újjá gyermekünkkel, mindezt az újrahasznosítás fontosságának hangsúlyozásával.

A borosüvegekből magokkal megtöltve, fejjel lefele rögzítve lehet madáretető, mely a téli hidegben az erkélyünkre csalogatja a cinkéket. Nagyobb gyermekek számára – akik már óvatosan tudnak bánni a törékeny üveggel – egy palack lehet öltöztetőbaba, amelyet mindig alkalomhoz illő ruhákba bújtatnak. Pezsgős plaque-ból (a drótkosárba szorított kerek fémlap) készült ékszerekkel pedig alighanem kamasz lányunk lesz a legnépszerűbb barátai körében, és mindenki ilyen kiegészítőt akar majd az osztályban.

​Fenntartható esküvő

\u00dajrahasznos\u00edtott boros kell\u00e9kek

A hordó új élete

Fotó: iStock

Székek a dombtetőn, a szőlősorok végén, hordókra készített pezsgőspoharak, borosüveg-vázák és egyéb asztaldíszek, valamint dugódekorációk minden mennyiségben kezdve az ültetőkártya-tartóktól egészen a dugóból készült fűzérekig. Nem egy hollywoodi filmjelentbe csöppentünk. Női olvasóink nagy része valószínűleg ilyen esküvőről álmodott (vagy még mindig ábrándozik). Jó hír számukra, hogy ma már több olyan borászatot találunk Magyarországon, mely nyitott az ilyesfajta vendéglátásra Etyektől a Balatonon át Villányig, s ha még szerencsésebbek vagyunk, ismerőseink vagy saját magunk szőlőjében is megvalósítható az álomlagzi – a legnagyobb harmóniában a természettel és a szőlővel.

Van egy hatalmas előnye annak, ha mi magunk vagyunk a vendéglátók: a dekoráció alapjait képző hordókból és borosüvegekből egyszer el kell fogyasztani a bort, így a nagy napra való készülődés egy hosszan tartó buli ígéretével kecsegtet.

Redesign kiegészítők

\u00dajrahasznos\u00edtott boros kell\u00e9kek

Praktikus és szép

Fotó: Wine Enthusiast

A hulladék drága dolog, mert össze kell gyűjteni, el kell szállíttatni, és a törvényi előírások szerint elhelyezni, illetve újrahasznosítani, így minden borászat örül az olyan lehetőségeknek, melyek mentesítik kicsit ettől a tehertől. A borászszakma ezen igénye és a dizájn szerencsés találkozásából olyan termékek kelnek életre, mint a palackból készült karkötők, fülbevalók, a boros és whiskys hordókból készült csokornyakkendők és órák vagy épp az újrahasznosított parafából kialakított táskák.

A már említett Etsy kínálata ámulatba ejtő, de a Wine Enthusiast webshopjában is több kiegészítő közül válogathatunk. Utóbbiról egy egész nappalit is berendezhetünk boros tematikára építve, kezdve a hordóból kialakított bárszekrénytől a dugóval töltött dohányzóasztalon át egészen az asztali és fali parafadíszekig. A termékekért borsos árat kérnek, hiszen nemcsak a hulladékkezelés, az újrahasznosítás is drága mulatság.

Guruló hordók

\u00dajrahasznos\u00edtott boros kell\u00e9kek

Ha éppen nincs kéznél egy festővászon, a használt boroshordó is jó szolgálatot tehet

Fotó: Unsplash

Nemcsak a pincében görgetik a hordót, a dongák olykor kerekeket is kapnak merész tervezőktől. A fenntarthatóság híveként egy új-zélandi, fa- és bőrmegmunkálással foglalkozó dizájnerpáros (The Paper Rain) pár évvel ezelőtt használt hordóból gördeszkát álmodott, és közösségi finanszírozással megvalósultak az első darabok. A fába mart gyönyörű képeket a helyi növény- és állatvilág ihlette, aprólékos, művészi kivitelezéssel készülnek, éppen ezért a deszkák nem olcsók, százezer forintnak megfelelő összegért kelnek el.

Kerékpár is készülhet hordókból, az USA mérnök tervezői élen járnak a témában. Az úttörő a favázas bicikliket gyártó Renovo a skót Glenmorangie whiskyfőzde megkeresésére kezdett bele a hordók átalakításába, s bár a biciklik népszerűek voltak, mesterember és befektetők hiányában 2018-ban a családi vállalkozás lehúzta a rolót. Legutóbb a Kansasi Egyetem ipari design oktatója mutatta be alkotását az észak-amerikai kézi készítésű kerékpárok kiállításán. Lance Rake-et az egyik kaliforniai utazása során látott hordóból készült pad inspirálta, melyet hozzáigazított egy korábbi bambuszbicikli-tervéhez. A megvalósulás állítása szerint gyorsan ment, mindössze egyetlenegy hordó kellett hozzá, melyet szívességből kapott egy borászattól, sorozatgyártásról egyelőre sajnos mégsem szól a fáma.

​Földön, vízen, levegőben

Igazi erdei surranó

Fotó: Pinterest

A különböző típusú üvegzárak megítélése eltérő borkészítőként és borfogyasztóként, előbbiek hosszasan tudnák sorolni egyik vagy másik típus előnyeit. A környezet megóvása szempontjából viszont nem kérdés, hogy a parafa a befutó alapanyag. A paratölgy kérgének lefejtésekor ugyanis a fa nem sérül, védőrétegét idővel visszanöveszti, így a parafából készült termék megújuló energiaforrásból származik. Ez a „szuperfa" a Mediterráneumban érzi otthon magát, a világ parafatermésének közel felét Portugália adja. Itt a székhelye az Amorim Cork nagyvállalatnak is, mely hirdeti: környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból a világ legsokoldalúbb anyagai közé tartozik a parafa.

Az általuk összegyűjtött dugók mennyisége tonnákban mérhető, melyek ledarálva és összetömörítve újabb funkciót kapnak, az építőiparban padlóként és bútorként, az autó- és repülőgépiparban hangszigetelő és rezgéselnyelő burkolatként élnek tovább. A divatvilágban is népszerű alapanyag a paratölgy kérge, az Amorim olyan neves divatházakkal és tervezőkkel van összeköttetésben, mint a Prada, a Chloé, Christian Louboutin és Stella McCartney, akik gyönyörű cipőket, kiegészítőket álmodtak az újrahasznosított parafából.

​Tárolók újratöltve

\u00dajrahasznos\u00edtott boros kell\u00e9kek

Időtálló ajtódekoráció

Fotó: Getty Images

Ha a borfogyasztás ellenére az ihlet elmarad, vagy nem áldott meg az ég kézügyességgel, akkor is törekedhetünk arra, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen a háztartásunkban. A repurpose egy olyan újrahasznosítási forma, illetve szemléletmód, amikor egyes tárgyaknak vagy anyagoknak új „életcélt" adunk, változatlan formájában használjuk fel ismét őket. Az alaposan kimosott csavarzáros üvegekben elrakhatunk szörpöket, de akár újratölthetjük őket olajokkal valamelyik szaküzletben vagy csomagolásmentes boltban, amiből országszerte egyre több van.

A figyelmetekbe ajánljuk