Gyerekkorod legnagyobb félelmei közé tartoznak a főzelékek? Pedig hidd el, nem bántanak. Az egészséges életmód egyik elengedhetetlen kellékei, és igenis finomak. Felejtsd el a menzán dolgozó morcos konyhás nénit és az ottani finom főzelék dekódolhatatlan ízvilágát.
Cikkünkben mutatunk néhány igazán ínycsiklandó és könnyedén elkészíthető receptet.
Tejszínes gombafőzelék
Hozzávalók:
- 800 g champignon gomba
- 1 fej hagyma
- egy csokor petrezselyem
- 40 g vaj
- 40 g liszt
- só és bors ízlés szerint
- 2 dl tejszín
- citromlé
Elkészítése: A gombát megtisztítjuk és megmossuk, majd felszeleteljük. A finomra vágott hagymát a vajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a gombát (sózzuk, borsozzuk), kissé megpirítjuk és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A tejszínben csomómentesre elkeverjük a lisztet, habarást adjuk hozzá a gombához, forraljuk fel és ízlés szerint citromlével locsoljuk meg. Tálaláskor beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és kész is.
Tejfölös burgonyafőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 babérlevél
- 2 dl tejföl
- 30 g liszt
- só
Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felkarikázzuk és hideg vízzel felöntjük, hogy teljesen ellepje. Ezt követően hozzáadunk kevés sót és a babérlevelet, és puhára főzzük. A lisztet csomómentesre elkeverjük a tejfölben, majd a habarást a burgonyához adagoljuk, folyamatosan kevergetve, ne hogy odakapjon. Forraljuk össze és sózzuk meg ismét, ha szükséges. Amennyiben ezzel megvagyunk tálalhatjuk is.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg borsó
- 1 csokor petrezselyem
- 30 g liszt
- 1 csipet szódabikarbóna
- só
- teáskanálnyi vaj
- 2 dl tejszín vagy tej
- 1 kocka cukor
Elkészítése: A zöld borsót alaposan megtisztítjuk, és megmossuk, majd a vajon kevés víz hozzáadásával párolni kezdjük. Hozzáadjuk a csipet szódabikarbónát és a cukrot, hogy édeskésebb ízt kapjon. Félidőben kevés sóval szórjuk meg és fedő alatt, közepes tűzön puhára pároljuk. Amennyiben elég puhának érezzük lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, hogy véletlenül se maradjon csomós. Ezt követően apránként hozzáadjuk a tejszínt és visszatesszük a tűzre és épphogy felforraljuk. Végül pedig tálalhatjuk.