Igenis finom a főzelék: 3 ínycsiklandó recept, amit könnyen elkészíthetsz

Igenis finom a főzelék: 3 ínycsiklandó recept, amit könnyen elkészíthetsz

Gyerekkorod legnagyobb félelmei közé tartoznak a főzelékek? Pedig hidd el, nem bántanak. Az egészséges életmód egyik elengedhetetlen kellékei, és igenis finomak. Felejtsd el a menzán dolgozó morcos konyhás nénit és az ottani finom főzelék dekódolhatatlan ízvilágát.

Cikkünkben mutatunk néhány igazán ínycsiklandó és könnyedén elkészíthető receptet.

Tejszínes gombafőzelék

Hozzávalók:

  • 800 g champignon gomba
  • 1 fej hagyma
  • egy csokor petrezselyem
  • 40 g vaj
  • 40 g liszt
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 dl tejszín
  • citromlé

Elkészítése: A gombát megtisztítjuk és megmossuk, majd felszeleteljük. A finomra vágott hagymát a vajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a gombát (sózzuk, borsozzuk), kissé megpirítjuk és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A tejszínben csomómentesre elkeverjük a lisztet, habarást adjuk hozzá a gombához, forraljuk fel és ízlés szerint citromlével locsoljuk meg. Tálaláskor beleszórjuk az apróra vágott petrezselymet és kész is.

Tejfölös burgonyafőzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • 30 g liszt

Elkészítése: A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd felkarikázzuk és hideg vízzel felöntjük, hogy teljesen ellepje. Ezt követően hozzáadunk kevés sót és a babérlevelet, és puhára főzzük. A lisztet csomómentesre elkeverjük a tejfölben, majd a habarást a burgonyához adagoljuk, folyamatosan kevergetve, ne hogy odakapjon. Forraljuk össze és sózzuk meg ismét, ha szükséges. Amennyiben ezzel megvagyunk tálalhatjuk is.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók:

  • 1 kg borsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 30 g liszt
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • teáskanálnyi vaj
  • 2 dl tejszín vagy tej
  • 1 kocka cukor

Elkészítése: A zöld borsót alaposan megtisztítjuk, és megmossuk, majd a vajon kevés víz hozzáadásával párolni kezdjük. Hozzáadjuk a csipet szódabikarbónát és a cukrot, hogy édeskésebb ízt kapjon. Félidőben kevés sóval szórjuk meg és fedő alatt, közepes tűzön puhára pároljuk. Amennyiben elég puhának érezzük lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, hogy véletlenül se maradjon csomós. Ezt követően apránként hozzáadjuk a tejszínt és visszatesszük a tűzre és épphogy felforraljuk. Végül pedig tálalhatjuk.

A figyelmetekbe ajánljuk