Leonardo DiCaprio
Getty Images

Öko-képmutató: a brazil elnök kiosztotta Leonardo DiCapriót

A színész megkapta a magáét.


Jair Bolsonaro brazil elnök keményen bírálta Leonardo DiCapriót:

Add fel a jachtodat, mielőtt kioktatod a világot...

– írta ki Twitterére.

A politikust DiCaprio az amazóniai esőerdő kiirtásáról szóló tweetje bosszantotta fel, aki szerint a színékhez hasonló progresszívek célja, hogy „megváltoztassák" a világot és papoljanak, de sose szállnak magukba.

Milyen mértékű az erdőirtás Amazóniában, a bolygó egyik legfontosabb helyén az emberek és az élővilág számára? Az alábbi térkép szerint mapbiomasa régiót az elmúlt 3 évben a kitermelőipar által végzett illegális erdőirtás támadása érte.

– olvasható Caprio posztjában.

DiCaprio, aki nem mellesleg az egyik legnépszerűbb hollywoodi sztár és egyben a klímavédelem fő szószólója, 2014-ben lett az ENSZ békekövete. De számtalan környezetvédelmi szervezet igazgatótanácsában is helyet foglal még, köztük a WWF, a Natural Resources Defense Council, a Nemzetközi Állatjóléti Alap, a Pristine Seas és az Oceans 5 igazgatótanácsában is.

Ám saját érveinek és az általa nagy becsben tartott értékekkel megy erőszakosan szembe, amikor óriási szuperjachtján tölti a nyarakat.

Tudni lehet, hogy napelemes házban él, és elektromos-hibrid járművekkel járja a várost. De vajon a hajón való naphosszat tartó tétlenkedésnek köszönhetően mekkora lehet a szén-dioxid-lábnyoma?

A jacht négy nagy teljesítményű dízelmotorja ugyanis mindössze 12 kilométer vitorlázás során több üvegházhatású gázt bocsát ki, mint amennyit egy családi autó egy év alatt.

Az utazásai során a színész naponta közel egy tengeri mérföldet utazik a jachton, felfedezve a helyi strandokat. De a másik legkörnyezetszennyezőbb utazási eszközt is gyakrak igénybe veszi, ami a magánrepülőgép. Ellentmondásos történet volt az is, amikor a színész 2016-ban egy környezetvédelmi díj átvételére 12 ezer kilométeres utat tett meg magánrepülővel (Cannes-ból New Yorkba).

DiCaprio egyelőre nem reagált Bolsonaro elnök megjegyzésére.


(Luxury Launches)

A figyelmetekbe ajánljuk