autók

Két óra alatt megváltoztatja az agyunk működését a légszennyezés

A kanadai British Columbia Egyetem (UBC) és a Victoria Egyetem tudósai azt találták, hogy az autók kipufogógázának belélegzése két órán belül megváltoztathatja az agy működését, ami hosszú távon komolyabb következményekkel is járhat.

A kutatásban 25 egészséges felnőttet vizsgáltak, akiket laboratóriumi körülmények között tettek ki autószennyezésnek – a kísérlet másik szakaszában a résztvevők tiszta, szűrt levegőnek voltak már kitéve.

A kutatók agyszkenneléseket végeztek a kísérletek előtt és után, és azt találták, hogy amikor a résztvevők légszennyezésnek voltak kitéve, az agyukban csökkent az összeköttetés az úgynevezett alapértelmezett üzemmódú hálózatában (DMN), amely egymással összekapcsolt agyi régiók összessége, amelyek akkor a legaktívabbak, amikor belső gondolatokkal, például önvizsgálattal és emlékezéssel foglalkozunk – a régió lényegében az énközpontú gondolkodásért felelős.

A légszennyezettséggel kapcsolatos agyi változásokat korábban nem figyeltek meg embereknél, és bár a jelenlegi tanulmány nem vizsgálta, hogy ez milyen hatással lehet az agy teljesítményére, más kutatások már megtették.

Korábbi tanulmányok például a megváltozott agyi összekapcsolódást a munkamemória és a munkateljesítmény csökkenésével hozták összefüggésbe.

Aggasztó, hogy a közlekedési szennyezés ugyanezeket a hálózatokat megszakítja

– mondta Jodie Gawryluk neuropszichológus a Victoria Egyetemről.

Shutterstock

Bár több kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük e változások funkcionális hatásait, lehetséges, hogy károsíthatják az emberek gondolkodását vagy munkaképességét

– tette hozzá.

A jó hír viszont az, hogy a tanulmányban megfigyelt változások átmenetiek voltak, és visszaálltak a normális állapotba, amint a tiszta levegő újra átáramlott a tüdőn. Ettől függetlenül az eredmények mégis azt sugallják, hogy a tartós légszennyezésnek való kitettség káros hatással lehet az agyra.

Mivel a világ 99 százaléka nem a biztonságosnak tartott légszennyezettségi szintet lélegez be, a közegészségügyre gyakorolt következmények mélyrehatóak lehetnek – emelték ki a tanulmányban.

Kínában például a közelmúltban végzett tanulmányok arra jutottak, hogy a légszennyezés összefüggésben áll a nyelvi és matematikai tesztek rosszabb eredményeivel.

A tudósok sok évtizeden át úgy gondolták, hogy az agy védve van a légszennyezés káros hatásaitól. A mostani tanulmány, amely a maga nemében az első a világon, új bizonyítékokkal támasztja alá a légszennyezés és a kogníció közötti kapcsolatot

– mondta Chris Carlsten, az UBC légzésgyógyász orvosa.

A ScienceAlert cikke kiemeli: a mostani tanulmány csak az autók kipufogógázának füstjére támaszkodott, de a légszennyezésnek lehetnek más formái is, amelyek még károsabb és gyorsabb hatásúak lehetnek.

Ilyen például az a kutatás, amelyben elemezték az ólomtartalmú gázok 1940-től történő használatát, és ezt kombinálták az 1970-es évek közepétől a vér ólomszintjére vonatkozó adatokkal. Ebből kiderült: a 2015-ben élő amerikaiak több mint 54 százaléka volt kitéve veszélyes ólomszintnek. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.


A figyelmetekbe ajánljuk