fák

Fákat ültettek, évtizedekkel később valami nagyon furcsát vettek észre

A lényeg: minél több a fa, annál jobb.

Elsőre érdekesen hangzik, de az USA Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) Erdészeti Szolgálata megállapította, hogy minden egyes közösségben elültetett fa jelentős mértékben csökkenti a közelben élő emberek szív- és érrendszeri halálozását.

Ráadásul a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a faültetés éves gazdasági haszna több mint 1000-szeresen meghaladja a fák fenntartásának költségeit –mutatja be a tanulmányt a ScienceAlert.

Korábbi tanulmányok egyébként már összefüggésbe hozták a természetnek való kitettséget az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt. A természethez való hozzáférés a mentális egészség egyik legfontosabb tényezője, és ehhez nem is kell egy hatalmas erdő, mivel a kutatások azt mutatják, hogy elég egy városi zöld terület is.

A mostani tanulmányhoz a kutató k egy jól dokumentált faültetési kampányt használtak fel, amely az oregoni Portlandben bontakozott ki 1990 és 2019 között. A három évtized alatt a Friends of Trees nonprofit csoport 49 246 utcai fát ültetett Portlandben.

Ez is érdekelhet: Az ősfák tartják életben erdőinket

A legfontosabb, hogy nyilvántartást vezettek arról, hogy a fákat hol és mikor ültettek el. A kutatók így meg tudták nézni, hogy egy adott környéken, illetve amerikai népszámlálási körzetben – ahol egyenként körülbelül 4000 ember lakik – hány fát ültettek az előző öt, tíz vagy tizenöt év alatt.

Az Oregoni Egészségügyi Hatóság adatait felhasználva ezután az egyes népszámlálási körzetek faadatait összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri, légzőszervi vagy nem baleseti okok miatti halálozási rátával.

Az eredmények azt mutatják, hogy a több fát ültető városrészekben alacsonyabb a halálozási arány, és a kutatók szerint ez a negatív összefüggés mind a szív- és érrendszeri, mind az általános, nem baleseti halálozás esetében jelentős, különösen a férfiak és a 65 év felettiek körében.

Ráadásul a tanulmány szerint az összefüggés a fák növekedésével egyre erősebbé válik. Az egy és öt év közötti időszakban ültetett fák a halálozás 15 százalékos csökkenésével, míg a 11 és 15 év közötti időszakban ültetett fák 30 százalékos csökkenésével hozhatók összefüggésbe.

A kutatók szerint ugyan fontos új fákat ültetni, de a már meglévő idős fák megőrzése még fontosabb a közegészségügy szempontjából (ahogyan a vadon élő állatok jóléte szempontjából is az).

Bár ezek az összefüggések nem magyarázzák meg pontosan, hogy a fák hogyan járulnak hozzá az emberi egészséghez, a kutatók szerint a nagyobb fáknak nagyobb védelme van, mivel a méret növeli a fa azon képességét, hogy mérsékelje az olyan ismert halálozási tényezőket, mint a légszennyezés, a hőmérséklet vagy a zaj.


A figyelmetekbe ajánljuk