kék szem

Miért segít a hunyorgás a látásban?

Mindannyian átéltük már ezt: nehezen látunk valamit, ezért automatikusan hunyorogni kezdünk, és bár kissé fáradtan, de valamelyest tisztábban látunk. De ha jobban belegondolunk, ez miért segít?


Az általános feltételezéssel ellentétben, miszerint ilyenkor összenyomjuk a szemgolyóinkat, hogy könnyebben dolgozzanak, a hunyorgás nem okoz semmi ilyesmit. De akkor mit történik? A szemünk elülső részén lévő lencse folyamatosan változtatja alakját, hogy a közeli és távoli tárgyakra egyaránt fókuszálni tudjon. A hunyorgás egy kis segítséget nyújthat ehhez a folyamathoz, hiszen átmenetileg átalakítja a lencsét, hogy segítsen a fényt jutattani oda, ahová fókuszálni kell.

Ez is érdekelhet: Ez a bionikus szem visszaadta egy bárány látását, most az embereken a sor

A jó látáshoz az kell, hogy a lencse által fókuszált fény a lehető legpontosabban érje a retinát, amely a szem hátsó részén található. Vannak határai annak, hogy mennyire jól tudjuk ezt megtenni, különösen rosszabb fényviszonyok között, vagy ha a látásunk nincs jó állapotban. Ez pedig sokunkra vonatkozik, hiszen a kor előrehaladtával sokat romlik.

A Cornell Center for Materials Research kutatása szerint, ahogy öregszünk, a szemlencse keményebbé válik, és nem tudja olyan jól fókuszálni a fényt, mint korábban. Emellett egyes emberek szeme elölről hátrafelé kissé hosszabb, ami miatt a fény nem jut el megfelelően. A hunyorítással az emberek tulajdonképpen megváltoztatják a szemük alakját, csak éppen egy kicsit, hogy a fény megfelelően essen a retinára.

Unsplash

Más szóval: egy kevésbé tökéletes lencse, hihetetlenül egyszerűen fogalmazva, túl sok fényt engedhet a szembe. Ahogyan a fényképezőgépen a rekesz szűkítése, úgy a szemhéj szűkítése a szemhéjjal csökkenti ezt az interferenciát, és csak a lencse középpontjához közelebb engedi be a fényt, így a fény koncentráltabban jut a retinára. Ezt néha lyukhatásnak is nevezik.

Egyes vélekedésekkel ellentétben a hunyorgás nem károsítja a látást, bár a gyakori hunyorgás a látásromlás egyik tünete lehet. Hunyorítás közben azonban kevesebbet pislogunk, így ha hosszabb ideig hunyorítunk – például egész nap a számítógép képernyőjét bámuljuk –, az szem megerőltetéséhez vagy szemszárazsághoz vezethet.

Olvasd el ezt is! A pupillád nem csak a fényt, a számszerű információkat is észleli

Teljesen normális, hogy időnként hunyorgunk, hogy valamit messziről el tudjunk olvasni, vagy hogy egy félhomályos étteremben ki tudjuk bogarászni az apró betűket az étlapon. De ha valaki állandóan ezt csinálja, érdemes minél előbb elmennie egy szemészhez.

(MentalFloss)

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk